Képek összemosása Photoshopban 6.

Képek összemosása Photoshopban

Többen érdeklődtetek már két vagy több fényképe egyszerű egymásba montírozása után, ami nem túl nehéz feladat Photoshopban, de egy kezdőnek azért beletörhet a bicskája. Csak két rétegről és a jó öreg rétegmaszkról van szó, ami nem is annyira kínai, mint amilyennek első hallásra tűnhet.

Töltsd be a fotót Photoshopban!

Képek összemosása Photoshopban 1.

Jobban mondva két fotót, vagy akár többet. Attól függ mennyi képet szeretnél összemosni. Mi most az egyszerűség kedvéért maradjunk csak a két képes változatnál!

Ki lesz fölül?

Képek összemosása Photoshopban 2.

Válaszd ki a két fotó közül azt, amelyiket felül szeretnéd tudni. Különösebb jelentősége nincs ennek a dolognak, de a példánkban ennek a fotónak a jobb alsó térfele marad látható.

Használd a Ctrl+A majd a Ctrl+C billentyűkombinációt, hogy kijelöld majd vágólapra másold a teljes fotót!

Duplán

Képek összemosása Photoshopban 3.

Most kattints a másik fotóra, majd használd a Ctrl+V-t és az előző kép egy új rétegen a mostani fotó fölé másolódik. A Layers palettán láthatod is a két réteget. Most az előző kép van felül és csak ez látszik. Valahogy átlátszóvá kell tennünk egy részét.

Kattints a Layers paletta alján lévő Add Layer Mask (Rétegmaszk hozzáadása) ikonra! A felső rétegsoron egy üres rétegmaszk ablak jelenik meg. A körülötte lévő vékony fehér keret jelzi, hogy ez a maszk aktív. A képen nem látsz változást, de minden, amit ezen a maszkon festesz „kilyukasztja” azt és az alatta lévő részlet válik láthatóvá.

Átmeneti megoldás

Képek összemosása Photoshopban 4.

Nekünk azonban nem egy festőecsetre (bár ez sem rossz megoldás) hanem egy szép egyenletes átmenetre van szükségünk a két fotó között. Ehhez legjobb az átmenet eszközt (Gradient Tool) választani. Fenti opciós során kattints az első ablakba, majd a megjelenő minták közül válaszd a fehér-fekete átmenetet!

Haránt

Képek összemosása Photoshopban 5.

Nagyjából 45 fokos átmenetet szeretnénk a kép közepén, ezért ezen a területen kattints a képre és húzz egyenest a megfelelő szögben. Ez a vonal jelzi az átmenet kezdetét és végét. A vonalra merőlegesen fut majd a két kép közötti „átúszás”. Amint elengedted az egérgombot láthatod a végeredményt.

Egyikből a másikba

Képek összemosása Photoshopban 6.

Az átmenetes montázsunk ezzel elkészült. A Layer/Flatten Image paranccsal egyé olvaszthatod a két réteget, majd mentheted a képet. Van még valakinek kérdése?

Portréfotózás alapjai banner