Képelemzés - Dolgozó munka közben

Képelemzés – Tűzcsap virággal / Dolgozó munka közben

A két természetfotónak nevezhető kép semmi erénnyel nem bír, azonkívül, hogy a szerző ezekkel is próbálkozik. Mind két kép kompozíciója esetleges, nem átgondolt.

Képelemzés - Tűzcsap virággal

Tűzcsap virággal

Ez különösen az elsőnél probléma, hiszen a tárgyak statikusak, lett volna idő a töprengésre.
Először is, az egy alapszabály, hogy virágot csak teljesen épet fotózunk. Ennek az orbáncfűnek az esztétikáját alaposan rombolják a képen látható száraz levelek. A virág és a csap színei közötti ellentéten kívül semmi kapocs nem fedezhető fel közöttük, párhuzamba állításuk erőltetett. A csap baloldalt „megcsípett” széle, a lent és fent félbehagyott, világos részletek esetlenné és pongyolává, továbbá zavarossá teszik az egész képet. A jellegtelen világításból adódó, döglött zöldek meg még nyomott hangulatúvá is.

Képelemzés - Dolgozó munka közben

Dolgozó munka közben

A háziméhhel „díszített” virágzó gyümölcsfarészletet tekintsük makrófotó-gyakorlatnak. Szó se róla, a méh éles, és kb. ennyi. Zavaró elemek keretezik a képet. Fent a belógó virágrészlet, lent az életlenül benyúló ág, jobboldalt az amúgy szép háttérként szolgáló ég kékjét megtörő sötét paca. Alapvetően nem jó a helyszín a képet függőlegesen megtörő, markáns ággal és a mindenütt félig látszódó virágokkal. Ebben az időszakban elég sok méh döngi körül a virágzó gyümölcsfákat. Előre meg kell keresni a legjobb helyet, előre odaképzelni valahová a méhet, úgy beállítani a képkivágást, aztán csak türelmesen várni. A természetfotó erről szól!

Szöveg: Vajda János
honlap

Portréfotózás alapjai banner