Képeslap készítése II. Photoshopban

Képeslap készítése II. Photoshopban

Előző leírásunkban négy különálló képet másoltunk egy új háttérre (vászonra), majd elhelyeztük őket egymás mellett-felett. A következőkben egy képeslap formálódik majd a képkezdeményből, amolyan sarki-traffik jellegű.

Itt tartottunk

Először változtassuk meg a kép hátterét, mondjuk egy olyan színre, ami a képdarabok valamelyikén is szerepel. Mi egy kellemes égszínkéket választottunk az Eyedropper Tool (szemcseppentő eszköz, I billentyű) segítségével.

Ezután áttérhetsz a Paint Bucket Toolra, azaz festékesvödör eszközre (G billentyű), majd a rétegek palettáján kattints a Background (háttér) rétegre! Ezután a festékesvödör ikonjával kattints a képek körüli fehér területre! A háttér a kiválasztott színre színeződik.

Legyünk stílusosak!

Térj vissza bármelyik képdarab rétegéhez majd kattints kétszer a neve mellé a rétegsoron. Így előjön a Layer Style (rétegstílus ablak), amellyel különféle hatásokat adhatunk az adott rétegnek. Készülhet például vetett árnyék, színátmenettel, mintával kitöltés, színkeret, stb.
Elsőként válaszd a Drop Shadow (vetett árnyék) stílust, ahol az Angle pontnál állíts -140 körüli értéket. Ez lesz a vetett árnyék képzeletbeli főfényének iránya. Az árnyék mérete (Size) legyen 10 pixel!

Ezután jelöld be a Stroke (keret) stílust, melynek méretét (Size) állítsd 2 pixelre, a Position pedig legyen Inside, azaz belső keret! A Color pontban válassz egy tetszőleges színárnyalatot, ami jól érvényesül a kék háttér mellett. Mi ellenpontként a kékkel ellentétes sárgát választottuk.

Egyformán

Az előbb beállított rétegstílusok most csak egy rétegen érvényesülnek. Minden képdarab rétegén egyenként beállítani kicsit hosszadalmas lenne. Inkább másoljuk őket át!

Kattints jobb egérgombbal a stílusokat tartalmazó rétegen és a menüből válaszd a Copy Layer Style(rétegstílus másolása) pontot. Ezután válts át a következő képrétegre, majd jobb egérgombbal kérd újra a menüt és kattints a Paste Layer Style (Rétegstílus beszúrása). Ezt ismételd meg minden képrétegen – az alsó háttérréteget kivéve – és a beállított rétegstílusok mindegyiken érvényesülni fognak.

Felirat háttér

Készítsünk feliratot a képeslapra, hogy tökéletes legyen az illúzió!

Ehhez szükség lesz egy háttérre. Az eszközpaletta Custom Shape Toolja segíthet ebben. Fent lévő opciói közül a Shape (alakzat) pontban válassz egy háttérnek megfelelő alakot, mondjuk a képen látható szalagot. Az előtérszín továbbra is maradjon olyan, mint a képkeretnél használt (jelen esetben sárga), az opciók bal oldali ikoncsoportjából pedig a harmadik ikon (Fill pixels) legyen a kijelölt.

A bal egérgombbal a képre kattintva és az egeret húzva rajzolt a képre az alakzatot, majd a nyíl gombokkal igazítsd be pontosan a kívánt helyre!

Feliratozás

Az utolsó lépés a felirat elkészítése. Ehhez nyomj T gombot, vagy az eszközpalettáról válaszd a Horizontal Type Toolt!

Az opcióknál beállíthatod a betűtípust (itt Arial), a méretet (nálunk 11 px) és a színt (esetünkben fekete).

A sárga szalagra kattintva beírhatod a kívánt szöveget, majd a gombra kattintás után a nyilakkal helyezheted el pontosan a szöveget.

Üdvözlettel…

Igazi „retró” képeslapot kaptunk végeredményül. Ha nyomtatni szeretnéd a teljes lépéssort kezdd 1600 x 1200-as dokumentum mérettel és 10 x 15 cm-es méretben nyomtass! E-mailes üdvözlethez mellékelve tökéletes lesz a 640 x 480, vagy 800 x 900-as felbontás is.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner