Lágyítás (Soft Focus) GIMPben

Lágyítás (Soft Focus) GIMPben

Álomszerű, lágy képek a GIMP segítségével.

Vigyázat, nem életlenítésről van szó. A lágyító fotográfiai szűrők hatását próbáljuk utánozni következő tippünkben. A kép nyugodt, lágy, kissé ködös hatásúvá válik, miközben megpróbáljuk megtartani éleit.

Ehhez csak egy általános szűrővel, na és persze a rétegekkel kell bűvészkednünk egy kicsit.

Töltsd be a fotót…

Különösen a sok részletet tartalmazó virágfotók, vagy esküvői portrék alkalmasak a lágyításra, de persze a fantáziádnak semmi se szabjon határt. Ha úgy gondolod akár egy traktorról készült képet is lágyíthatsz!
Mi ezt a váza virágot választottuk.

Kettőzött háttér

Duplázd meg a hátteret első lépésként! Ehhez a Rétegek, csatornák, útvonalak palettán kattints az első fülre, majd az alsó ikonsor fent jelölt ikonjára.

Az eredeti képet tartalmazó Háttér réteg fölött létrejön egy Háttér másolata nevű réteg is. Ez maradjon kijelölve!

Mosás. Lágyítás?

Válaszd ki a Szűrők/Elmosás/Gauss-elmosás menüpontot, majd a megjelenő ablakban az Elmosás sugarának írj be egy megfelelőnek látszó értéket. Nincs kötöttség. Az a lényeg, hogy a kép jól elmosott legyen.

Ha kicsi a képed 10-15-ös sugár elég, ha nagyobb, akár 50-100-as sugarat is beírhatsz. Elég csak az egyik ablakot kitöltened, mivel alapesetben össze van kapcsolva a másikkal, így mindkettőbe ugyanaz az érték kerül.

Átlátszik

Következik a végső lépés a felső, elmosott réteg és az alsó eredeti keverése. Mondjuk fele-fele arányban, de itt is rád van bízva milyen erősséget használsz. Ehhez a Rétegek paletta Átlátszatlanságcsúszkáját állítsd 50%-ra. Így a felső réteg félig átlátszó lesz, érvényesülni engedve az alatta lévő, eredetit.

Szép álmokat!

És elkészült álomszerű, lágy képünk. Hasonlítsd össze a kiinduló állapottal! A ködös területek mellett az eredeti kép élei is megmaradtak, csupán a kontraszt-lefutásuk lágyabb.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner