Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő

Adobe Lightroom – Átmenetes szürkeszűrő

Virtuális szűrő Lightroomban a kiégett égbolt ellen.

Világosabb a bal

Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő 1.

A nagyvilág már régóta használja a szürkeszűrőt a fotó expozíciójának szabályozására. Ennek egyik változata az átmenetes szűrő, amely a kép egyik felét sötétebbé teszi. Használata olyan esetekben javasolt, amikor előre sejthető, hogy a kép egy része túlzott megvilágítású lesz a többihez képest. Ilyen például a tájfotózás, amikor a fényes égboltot és az árnyékban lévő tájat egyszerre kell ábrázolnunk a képen, de fényképezőgépünk kontrasztátfogása erre nem elég.

Az átmenetes szürkeszűrőt utólag is bevethetjük, mivel a Lightroom 2.0-ás verziójában már megjelenik ez az eszköz, és 16 bites RAW fájlunk is jóval nagyobb szabadságot ad a világosság utólagos beállításában mint egy tömörített, 8 bites JPG.

Jól látható, hogy ennél a fotónál a bal oldal sokkal világosabb, mint a jobb, hiszen innen kapta a fényt. Ha az egészet megpróbáljuk sötétíteni, nem csak a bal oldal, de a jobb is sötétebb lesz. Nekünk viszont az a célunk, hogy a kettő közötti világosság különbséget kiegyenlítsük. Erre való az átmenetes szűrőhatás.

Az a bizonyos…

Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő 2.

A szűrőt a Develop szekció felső ikonsorán találjuk Graduated Filter (átmenetes szűrő) néven. Rákattintva egy külön ablak nyílik meg alatta a beállításaival. Nézzünk rá először erre!

Opciók

Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő 3.

A beállításokat tartalmazó ablakban számos lehetőségünk van. Nem csak az expozíciót (vagyis esetünkben a világosságot) szabályozhatjuk átmenetes szűrővel, de például a színtelítettséget, vagy a kontrasztot, élességet is.

Nekünk azonban az Exposure beállításra lesz szükségünk, hiszen a kép bal felén csökkenteni szeretnénk ennek értékét. Ehhez középen jelöld be az Exposure lehetőség „mínusz” jelét, azaz az expozíció csökkentést. Az Amount csúszkán beállíthatod, hogy milyen mértékű legyen a csökkentés. A képünknél ezt –1,2 fényértékre vettük. Ennyivel exponáljuk alá a bal oldalt.

Jöhet az átmenet

Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő 4.

Az átmenethez a kép bal harmadától húzz egyenes a jobb harmadig. Mint látni fogod a bal oldal azonnal sötétedni kezd, míg a jobboldali rész az eredeti világosságán marad.

Igazítás

Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő 5.

Az átmenet méretét és helyzetét három vonal jelöli. Mindhárom mozgatható, ha fölé viszed az egérmutatót, nyomva tartod és elmozdítod.

A középső, körrel jelölt a teljes átmenet helyét szabályozza. Segítségével balra, vagy jobbra tolhatod a képen.

A két szélsővel az átmenet méretét veheted szűkebbre, gyors lefutásúra, vagy szélesebbre.

Egyenlően

Adobe Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő

Miután végeztél, az átmenetes szűrő opciós ablakának jobb alján nyomj Close gombot. Ez eltünteti az ablakot és a jelölővonalakat, de az átmenet megmarad.

Most már nyilvánvaló, mennyit segített a virtuális szűrőnk.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner