Moziplakát készítése Photoshopban 10

Moziplakát készítése Photoshopban

Alakítsunk át egy fényképet moziplakát-szerű festménnyé Photoshopban. Az ehhez szükséges lépéssorozat egy kicsit hosszabb lesz az itt megszokottnál, de hidd el megéri!

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Moziplakát készítése Photoshopban 1

Először is válasszunk egy jó fotó alapanyagot moziplakát-festményünk számára! Itt van például az örökifjú 007-es, egyenesen a 60-as évekből.

Felül áteresztve

Moziplakát készítése Photoshopban 2

Duplázd meg a réteget a Layer/Duplicate Layer (Réteg/Réteg duplázása) paranccsal és maradj az újonnan létrejött felső rétegen, melynek neve az angol Photoshoppot használóknál Background Copy lesz.

Válaszd ki a Filter/Other/High Pass (Szűrő/Egyéb/Felüláteresztő szűrő) effektet, majd Radius értékként írj be 2,0-t!

Mosottabban

Moziplakát készítése Photoshopban 3

E réteg feladata a fontosabb élek, részletek megőrzése lesz, de nincs szükség sz összesre, hiszen akkor nagyon fényképszerű marad az egész. A Filter/Blur/Smart Blur szűrővel elmoshatod a kép nagy részét, csak a fontosabb éleket tartva meg. Ehhez szintén 2,0-es Radius (sugár) értéket és 27-es Thresholdot (küszöbszint) használtunk.

Vissza az eredetihez!

Moziplakát készítése Photoshopban 4

Most vissza kell lépnünk az eredeti (Background) rétegre, az imént átalakított Background copyra pedig egyelőre nincs szükség, így a jobb oldalán lévő láthatóság ikonnal ideiglenesen kikapcsolhatod. Az alatta lévő réteg legyen kijelölve a továbbiakban!

Túlzott kontraszt

Moziplakát készítése Photoshopban 5

Mivel eredeti képünk túl kontrasztos, ezért egy kicsit világosítottunk a feketéken, mivel a következőkben úgy is még erősebbé tesszük a kontrasztot és így sok részlet eltűnik a képről.

Az Image/Adjustments/Shadows/Highlights (Kép/Korrekciók/Árnyékok-Csúcsfények) parancsot használtuk, a megjelenő ablakban pedig egy erősebb (59%) világosítási értéket használtunk az árnyékok (Shadows) szekcióban.

Ez a lépés nem kötelező, ha más fotón dolgozol és az kevésbé kontrasztos.

Durva élesítés

Moziplakát készítése Photoshopban 6

Következik egy nagyon durva élesítés, melynek célja az élek erős kiemelése. Amount értéknek 95%-os használtunk, a Radius pedig 110 pixel volt.

Ez egyben a kontraszt nagyon erős növekedését is jelenti, ezért kellett az előző lépésben visszavennünk.

Ismét elmosunk…

Moziplakát készítése Photoshopban 7

…mégpedig a Filter/Blur/Surface Blur (Szűrő/Elmosás/Felszín elmosása) effekt segítségével. Ez a korábban használt Smart Blurhöz hasonlóan csak a finomabb részleteket mossa el, az élek változatlanok maradnak.

Viszonylag erős értéket állítottunk, 12 pixelt, de a küszöbszint (Threshold) is magas, ezért sok részletet megmarad a képből. Az a cél, hogy a jellemző éleken kívül minden más mosott legyen a fotón.

Vonások

Moziplakát készítése Photoshopban 8

Az egyik legfontosabb lépés a Filter/Stylize/Diffuse (Szűrő/Stilizálás/Szórás) effektus. Itt az Anisotropic lehetőséget bejelölve a kép lágy, elhúzott ecsetvonás-szerű éleket kap, hasonlóan egy festményhez.

Alternatív színek

Moziplakát készítése Photoshopban 9

Szintén egy tetszőlegesen kihagyható lépés.

Lehetséges, hogy a kontrasztemelés miatt a színek túl erőssé váltak. Ez általában nem baj egy festménynél, hiszen sok esetben növelheti a valóságtól elrugaszkodott képhatást. Esetünkben viszont az arc bántóan piros lett, amit az Image/Adjustments/Selective Color (Kép/Korrekciók/Szelektív szín) paranccsal és a piros színtartomány finomításával korrigáltunk.

A nevem Bond…

Moziplakát készítése Photoshopban 10

Utolsó simításként kapcsold be a néhány lépéssel ezelőtt kiiktatott felső réteget, ami kiemeli a fontosabb éleket, részleteket, a kép kevésbé marad elmosott.

És íme, a fotóból egy nagyon aprólékosan kidolgozott, festményszerű kép lett, mely kiváló alapja lehet egy moziplakátnak.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner