Nyomtatási méret beállítása Photoshopban 4.

Nyomtatási méret beállítása Photoshopban

Nem csupán monitoron szeretnénk nézegetni fotóinkat, hanem szívesen kitennénk a falra egy-egy jobban sikerült tájképet, vagy eldicsekednénk ismerőseinknek a csemeténkről készült papírképpel. A következő Photoshop tippben a nyomtatási méretezéssel ismerkedünk meg érintőlegesen, mely fontos lehet abban ha nyomtatni szeretnénk fotóinkat, de nagy segítség azoknak is, akik digitális laborba adják be képeiket és maguk szeretnék előtte a megfelelő méretre alakítani.

A nyomtatási méretezésnél a Photoshop Image/Image Size parancsával kell megismerkednünk. Ennek ablaka a következőképp fest:

Nyomtatási méret beállítása Photoshopban 1.

A méretezés előtt, ha digitális laborba szánjuk képünket, látogassunk el a labor weboldalára, vagy érdeklődjünk a laborostól a kívánt nagyításnak megfelelő optimális felbontásról. Tegyük fel, hogy 10×15 cm-es papírképet szeretnénk fotóinkból. Ehhez laborunk 1205×1795 pixeles optimális felbontást javasol.

Ha megnyitjuk a fenti ablakot a Pixel Dimensions részben látjuk fotónk aktuális felbontását. A fotó monitoron való megjelenési méreténél ezen ablak az elsődlegesen fontos, de a labor által kért képméretet is itt kell beállítanunk.

Width értéke a kép szélességét a Height pedig magasságát jelöli. A mértékegység pixel (képpont), vagy percent (százalék) lehet. Ha az ablak alján be van jelölve a Constrain Proportions négyzet, úgy bármelyik oldal értékének megváltoztatásával a másik érték is a kép eredeti oldalarányai szerint változik.

Nyomtatási méret beállítása Photoshopban 2.

Mielőtt azonban átírnánk itt bármilyen számot, vessünk pillantást az alant lévő szekcióra is. Ez a Document Size rész a kimeneti méretezésért felelős. Nyomtatásnál és laborra szánt fotóinknál is fontos ez a néhány ablak. Itt szintén egy Width és egy Height feliratú ablakot, valamint egy Resolution (Felbontás) feliratút találunk.

Előbbieknél a nyomtatásra (laborra) szánt papír oldalméreteket állíthatjuk be, immár nem csak képpont és százalék, de akár egyéb mértékegységek megadásával. Számunkra itt a papír oldalmérethez jól értelmezhető centiméter, vagy milliméter egységek a megfelelők.

Resolution mezőben a kimeneti felbontás adható meg egy centiméterre, vagy egy inchre eső képpontok számával. Ebből az utóbbit érdemes választanunk, mivel többnyire ez az elterjedt mértékegység. A nyomtatásban legyakrabban használt kimeneti felbontás 300 pixel/inch. Ezt célszerű beállítanunk, mind nyomtatónkra, mind laborba küldött képeink esetén. A digitális fényképezőgépek fotóinál többnyire az átlagos monitorra szánt 72 pixel/inch, esetleg 180 pixel/inch ez a felbontási érték. Monitoron nézve nincs jelentősége, csak ha papírképet szeretnénk a fotóból.

Nyomtatási méret beállítása Photoshopban 3.

Nézzük ezt a gyakorlatban! Milyen adatokat tudunk?

10X15 centiméteres képet szeretnénk nyomtatni/laborban nagyíttatni. A labor által kért optimális pixelméret ehhez 1205×1795 képpont (vehetjük ezt optimális méretnek ilyen méretű nyomtatáshoz is), az általánosan használt felbontás pedig 300 pixel/inch körüli.

Ha nyomtatni/nagyíttatni szánt fotónk Image Size ablakát előhívjuk, valószínűleg nem a kívánt adatok fogadnak majd. A kép méretezését a Resolution értékkel kezdjük. Ahogy írtuk, ez többnyire nem 300 pixel/inch lesz, írjuk hát át erre. A megváltoztatott felbontás hatására a Pixel Dimensions szélesség és magasság értékei is megváltoznak. Ha növeljük a felbontást (Resolution), ezek is nőnek. A Document Size rész szélesség és magasság beállításainál válasszunk centiméter (cm) mértékegységet és írjuk be a kívánt 10×15 cm-es értékeket.

Először a hosszabb értéket írjuk be, attól függően álló vagy fekvő formátumú a képünk. Példánkban álló, tehát a magasság (Height) értéke a hosszabb. Ide 15 cm-t írunk. Ha a képünk oldalaránya 2:3, akkor a szélesség automatikusan 10 cm lesz, ha 3:4 (kompakt gépeknél elterjedtebb), akkor 11,25 cm, tehát a 10×15 cm-es képről némi levágódik majd.

Pixel Dimensions értékek is újra változnak majd, ezúttal igen közel kerülünk a labor által javasolt 1205×1795-ös mérethez. Természetesen nem lesz pontosan ennyi, megint az oldalarány miatt. A hosszabb oldal pixelértéke a fenti beállításokkal 1775 pixel lesz. Hogy ezt megkapjuk, térjünk vissza a Resolutionhöz és vegyük kissé nagyobb értékre, amíg el nem érjük a hosszabb oldal 1795 pixelszámát. Ez 304 pixel/inch felbontásnál következik be.

Készen vagyunk. Tekintsük, csak át!

Képünk pixelmérete 1346×1795. Ez széltében kissé nagyobb, az optimálisnál, tehát kb. 1 cm leesik a képszélből az oldalarány miatt. Ha magunk szeretnénk meghatározni, hogy mely részek maradjanak a képen, akkor ajánlom egy korábbi leírásunkat.

A nyomtatott képméret 11,25×15 cm. A szélesség itt is az oldalarány miatt nagyobb, de kép méretei stimmelnek.
A felbontás nyomtatáshoz ideális 304 pixel/inch.

Bátran elkezdhetjük a nyomtatást, vagy a képeket ilyen formán CD-re mentve elvihetjük azokat a laborba.

Nyomtatási méret beállítása Photoshopban 4.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner