Öregített fotó Lightroomban

Öregített fotó Lightroomban

Újból lesz régi, pontosabban régies.

Tölts be egy fotót Lightroomban!

Öregített fotó Lightroomban 1.

Előző cikkünkben a Lightroom 3 filmszemcsézetet generáló effektjével foglalkoztunk, a végén pedig közzétettünk egy öregített fotót, mely sokat köszönhet ennek az effektusnak. Most következzék a fotó beöregítésének lépéssorozata, és néhány hasznos jótanács!

Érdemes olyan fotót választanod erre a feladatra, mely hangulatában is illeszkedik majd az ódon hatáshoz. Egy műemlék épület, szobor, oldtimer autó, vagy régi ruhákba öltözött modell tökéletes választás lehet. A jó témaválasztás, fél siker.

Majdnem…

Öregített fotó Lightroomban 2.

Már az első lépésben is sokat tehetsz a régi hangulatért. A Develop rész bal oldalán található Presets színeffektusok közül válaszd ki a legelsőt (B&W Creative – Antique Grayscale). A fotód sárgás, szépia hatású lesz, mintha csak az idő öregítette volna.

Halvány szélek

Öregített fotó Lightroomban 3.

Most térjünk át a másik oldalra, a jobbra lévő szerkesztő csúszkákhoz. Itt majdnem legalul találod az Effects szekciót, melynél elsőként a sarkok és szélek fakításával teremtünk még hihetőbb hatást.

Állítsd be a fent látható értékeket, vagy valami hasonlót. Fontos, hogy a Style menüben válaszd a Paint Overlay lehetőséget!

Szemcsézet

Öregített fotó Lightroomban 4.

Most következik a múltkor megismert szemcsézet, mely a digitális képből filmre készült, szemcsés fotográfiát varázsol.

Közvetlenül az előbbi csúszkák alatt találod a beállításokat. Mi a fentieket használtunk, de persze tetszőlegesen változtathatod őket. Nem baj ha magas értékeket használsz, mert a durva szemcsézet még öregebb hatást kelt, jótékonyan lágyítja a képet.

Tompább szín

Öregített fotó Lightroomban 5.

Képünk lényegében elkészült, már csak néhány tanács a finomításához, melyekkel még hihetőbbé teheted a végeredményt.

Ha erősnek találod a sárgás színt a Split Toning rész Saturation csúszkájával csökkentheted a telítettséget. Egy kicsit mi is visszahúztuk.

Még öregebb

Öregített fotó Lightroomban 6.

Játszhatsz a kontraszttal (Contrast) és a képtisztasággal (Clarity) is. Ha jelentősen csökkented az értéküket még öregebb hatást érhetsz el.

Mindkét beállítást a jobb oldali szerkesztő rész tetején találod.

Száz év+

Öregített fotó Lightroomban

A fenti beállítások végeredményéről nehéz első blikkre megmondani mikor is készült. Legalább száz évet szinte bárki megszavaz majd neki.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner