Perspektíva korrekció 2. Photoshopban 5.

Perspektíva korrekció II. Photoshopban

Találtunk még egy perspektíva korrekciós tippet. Különösen épületfotónál lehet zavaró a főleg nagylátószögű objektívek esetén tapasztalt perspektíva torzulás. Semmiképpen nem értékelnénk azonban hibaként a jelenséget. Bizonyos esetekben, egyedi látványvilágot ad a képnek, hozzátesz a fotó mondanivalójához. Más esetekben zavaró. Most a „más eseteket” vizsgáljuk. Korábbi írásunkban már tettünk említést a Photoshop Perspective menüparancsáról, de egy kissé más módszert mutattunk be. A műveletsor ez alkalommal hasonló, de megnézzük közelebbről ezt a parancsot. A lépések végén aztán összekötjük egy másik hasznos eszközzel a Crop Tool használatával, mellyel véglegessé tehetjük a fotót.

Nyisd meg a fotót Photoshopban

Perspektíva korrekció 2. Photoshopban

Nos, ez kissé ferde. Könnyen felfedezhetjük a torony jobbra dőlését, amely az alacsony nézőpont mellett a ferde gépállásnak is köszönhető.

„Sorvezető”

Perspektíva korrekció 2. Photoshopban 2.

Ahhoz, hogy megfelelő viszonyítási alapod legyen, mi az az egyenes, be kell kapcsolnod ideiglenes „sorvezetődet” , a View/Show/Grid menüparanccsal. Jutalmad egy sűrű négyzetháló, melyhez könnyen igazítható lesz később a korrekció mértéke. A „grid” a Ctrl+Shift+2 billentyűkombinációval is megjeleníthető és eltüntethető.

Mielőtt…

Perspektíva korrekció 2. Photoshopban 3.

…hozzálátnál a korrekciónak. Jelöld ki a teljes fotót, mert a korrekciós parancs csak így lesz aktív. Ezt a Ctrl+A gombokkal teheted meg legegyszerűbben.

A perspektíva korrekció menüparancsát az Edit/Transform/Perspective menüpont alatt találod.

Álljanak a falak!

Perspektíva korrekció 2. Photoshopban 4.

A parancs hatására a fotó körül egy keretet kapunk, nyolc fogóponttal a sarkokban és a középvonalakon. Utóbbiak segítségével – ezeket jelölik a kék nyilak – a képet trapézszerűen torzíthatod. Az oldalak párhuzamosak maradnak, akármelyik fogópontot használod a négyből. Ezt mutatja a kék keretes kis ábra.

A piros nyilakkal jelölt sarki fogópontokkal a dőlés korrigálható. Bármely pont húzása azonos mértékben nyitja, vagy zárja a szemközti oldalt is. Ezt láthatod a piros keretes ábrán.
Képünkön a fölső középponti fogóponttal balra igazítottuk , majd a jobb fölső sarki ponttal segítettünk a hátradőlésen.

Ctrl+Shift+2 billentyűkkel tüntesd el a négyzethálót, hiszen a továbbiakban már nem lesz rá szükségünk!

Végső simítások

Perspektíva korrekció 2. Photoshopban 5.

Le kell vágnunk a feleslegessé vált részeket. Ehhez egyszerű megoldást kínál a Crop eszköz. Ügyelj arra, hogy a Crop opciós ablakában ne legyen szélesség és magasság érték megadva, majd jelöld ki a kép hasznosítani kívánt részét. A fentiekhez hasonló fogópontokkal módosíthatod a kivágás méretét, amit az Enter gombbal véglegesíthetsz.

Portréfotózás alapjai banner