Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben

Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben

Drága üveg polárszűrőnket időnként helyettesíthetjük egy kis digitális hókuszpókusszal is. A végeredmény persze nem lesz pontosan olyan, mint egy valódi polárszűrőnél, de elérhetünk hasonló hatást. Most a GIMP-et hívjuk segítségül ehhez a „fapados” polár-effekthez.

Töltsd be a fotót!

Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben 1

A „hamis” polárszűrő effekt leginkább napsütötte tájképeken, vagy hasonló jellegű fotókon mutat jól. Leginkább az ég kékjének mélyítésében és a zöld felületek harsányabbá tételében láthatjuk nyomát, azért válassz olyan fotót, amely gazdag ezekben a színekben!

Külön

Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben 2

Az egyes színtartományokat érdemes külön-külön módosítani, amelyhez itt van nekünk az Eszközök/Színeszközök/Árnyalat-telítettség menüpont. Itt akár az egész kép árnyalatát fényességét és telítettségét módosíthatod, de hat fő színkomponens is választható, melyek egyenként állíthatók. Ezek közül a sárgára (S) és a kékre (K) lesz szükségünk.

Elsőként legyen mondjuk a kék. Kattints a színmező melletti jelölőbe, majd húzd vissza némileg a Fényerő csúszkát. Ez sötétíti majd a kék színek árnyalatát. Mi -10 értéket használtunk, de persze itt is tetszés szerint beállíthatod a neked megfelelőt.

Következhet a Telítettség, amely legyen mondjuk 20, így a kékek még harsányabbá, élettelibbé válnak. A módosítások során mindenképp használt az Élőkép lehetőséget és folyamatosan ellenőrizd a képet, mert a világosság állítástól töredezetté válhatnak az átmenetek, a telítettség emelése pedig növeli a színzajt.

Most a sárgák

Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben 3

Most anélkül, hogy kilépnél az ablakból, kattints a sárga tartomány jelölőjére, majd változtasd meg ugyanezt a két csúszkát, de a Fényerő most +5 legyen. A Telítettség ezúttal is lehet +20.

Ezzel a zöld színek kapnak egy kis életet. Ezután már lenyomhatod az OK gombot.

Simítások

Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben 4

Végső simításként esetleg a kontraszttal és világossággal is eljátszhatunk. Nincs más dolgod, mint az Eszközök/Színeszközök/Fényerő-kontraszt menüpontot választani, majd a megjelenő ablakban kicsit visszahúzni a Fényerőt (nálunk –5-ön volt), és emelni a Kontraszton (esetünkben +10-et használtunk).

Szűrve

Polárszűrő hatás GIMP képszerkesztőben

A fenti kép bal oldala mutatja az eredeti állapotot, jobb oldala pedig a hamis polárszűrő által adott hatást. A különbség a kék ég kapcsán a legnyilvánvalóbb, de a kép fény és kontrasztviszonyai, valamint zöld színei is megváltoztak.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner