Szelektív elmosás GIMPben

Szelektív elmosás GIMPben

Ha valamit ki szeretnénk emelni a képen, vagy mozgalmasabbá tennénk a fotót, jól jöhet még ez a GIMP leírás. Egy kijelölt területet érintetlenül hagyunk, a kép többi részét pedig sugár irányban elmossuk, mintha az exponálás közben zoomoltunk volna a főtémára.

Photoshopban néhány hete már kipróbáltuk ugyanezt a módszert. Itt az ideje, hogy a GIMP változatot is közzé tegyük. A két metódus sokban hasonlít egymásra és némi programismerettel azonnal menni fog.

Töltsd be a fotót GIMPbe!

Szelektív elmosás GIMPben 1.

Maradjon élesen ezen a képen a középső virág, és sugár irányban mozdítsuk be a képet a többi területen. Ehhez először ki kell jelölnünk az érintetlenül hagyott képrészt, így válik majd szelektívvé az elmosásunk.

Ellipszis jelölő

Szelektív elmosás GIMPben 2.

Az eszközpalettán kattints az Ellipszis-kijelölés ikonra. Alul az opcióinál jelöld be a Lágy szélek négyzetet, amely elmossa majd, átmenetessé teszi a kijelölés peremét. A perem elmosásának mértéke az alatta lévő Sugár csúszkán állítható 0-100 értékekben. Ha nagy képet szerkesztesz, vagy nagy kijelölést tervezel, hagyd ki ezt a lépést, mert a max. 100 pixeles elmosás pl. egy 8 megapixeles képnél kevés lehet. A mi kis (450 képpont széles) képünkön 30 pixeles életlenítés pont elég lesz.

A kijelölés peremének lágyítására azért van szükség, hogy a jelölőhatáron kívüli képterület nem hirtelen mosódjon el, hanem legyen egy lágy átmenet a sugár elmosás és az éles főtéma között.

Bekerítve a főtéma

Szelektív elmosás GIMPben 3.

Az ellipszis jelölő segítségével húzz kört (ellipszist) a főtéma köré, amit érintetlenül szeretnél hagyni. A téma mellett azért maradjon hely az előbb említett lágy átmenetnek is.

Alakul a kijelölés

Szelektív elmosás GIMPben 4.

Ha korábban nem mostad még el a kijelölés peremét (mert pl. nagy képpel dolgozol), most megteheted. Kattints az ellipszis belsejébe jobb egérgombbal, és válaszd a Kijelölés/Lágy szél menüpontot. A kapott ablakban sokkal nagyobb lágy peremet is megadhatsz, mint az iménti 100 pixeles elmosás. Nagy fotónál ez lehet akár 200-500 pixeles is.

A kijelöléssel már csak egy dolgunk maradt, átfordítani. Ehhez elég a Ctrl+I billentyűkombinációt használnod, de ugyanebben a menüben megtalálod a Kijelölés/Invertálás pont alatt is. Eddig tehát a virágunk és közvetlen környéke volt kijelölve egy lágy peremű körvonallal, most azonban a kép többi része a kijelölt. Tökéletes, hiszen ezen kell majd dolgoznunk.

Bevetjük a zúmot

Szelektív elmosás GIMPben 5.

Az eddigi lépések csak az előkészítést jelentették, most jön a lényeg. Kattints az Szűrők/Elmosás/Elmosás elmozdítással menüpontra és a fenti ablakot kapod. Itt az Elmosás típusa legyen Nagyítás, vagyis zoom hatású, sugárirányú elmozdítás. Az alatta lévő paraméter csúszkán állíts be tetszőleges Hosszt, vagyis az elmosás mértékét. Ha fent bejelölöd az Élőkép négyzetet, akkor a nézőképen ellenőrizheted az eredményt.

Központban

Szelektív elmosás GIMPben

A végeredmény beszédes. Élesen maradt a kijelölt főtéma, és a környezete lágy átmenettel beleolvad a teljes kép zoomos elmosásába. Kijelölési körvonalat a Kijelölés/Megszüntetés menüponttal (Shift+Ctrl+A) szüntetheted meg és már mentheted is a kész fotót.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner