Szelektív képretus Lightroomban

Szelektív képretus Lightroomban

Csak a RAW fotó bizonyos területein sötétítünk és világosítunk Lightroomban.

Tölts be egy képet!

Szelektív képretus Lightroomban 1.

Példafotónkon van mit dolgozni. A háttér elég világos, az ég majdnem kiégett, az előtér pedig túl sötét.

Természetesen RAW fájlról beszélünk, amit a Lightroom segítségével könnyedén módosíthatunk, az alap probléma általában az, hogy a módosítások többsége a teljes képre vonatkozik. Ezért vezette be az Adobe a Lightroom 2.0 verziótól az Adjustment Brush (korrekciós ecset) eszközt, mellyel szelektíven, a kép meghatározott területein hajthatunk végre módosításokat. Jelen esetben kezdjük az égbolttal!

Az ecset

Szelektív képretus Lightroomban 2.

A korrekciós ecsetet a Develop ablak felső ikonsorán találod, a jobb szélen. Rákattintva egy új opciós ablak nyílik meg alatta, melyen hatféle módosítási lehetőséget találsz, úgy mint: Exposure (expozíció), Brightness (világosság), Contrast (kontraszt), Saturation (színtelítettség), Clarity (mikrokontraszt), Sharpness (élesség).

Elsődleges célunk, hogy az égboltot sötétebbé tegyük, ehhez kissé alul kell „exponálnunk”.

Válaszd ki az Exposure lehetőséget és a ‘-‘ jelet, mely azt jelzi, csökkenteni szeretnénk az expozíción. Az Amount csúszkán állíthatod be a csökkentés erősségét. Legyen mondjuk -1,0 fényérték.

Pemzliméret

Szelektív képretus Lightroomban 3.

Korrekciós ecsetünk – ahogy neve is mutatja – arra szolgál, hogy a beállított módosítást ráfessük a képre. Ahol végigfutunk az ecsettel, ott a fenti beállítások értelmében -1 fényértékkel sötétebbé válik a fotó.

Először azonban be kell állítanunk az ecsetméretet az opciós ablak alján lévő Brush – Size csúszkán. Ügyelj arra, hogy alul az Auto Mask lehetőség is be legyen jelölve!

Mázolás

Szelektív képretus Lightroomban 4.

Az ecsetet a kép fölé húzva, egy dupla kör jelzi a méretét, egy +-jel pedig a középpontját. A külső nagy kör az ecset érzékeny felülete, mely Auto Mask beállításban megpróbálja elkülöníteni egymástól a kép objektumait.

A festett terület, vagyis az ecset pontos mérete a belső kör. Ezen belül sötétedik a kép. A sötétedéssel csak azok a képterületek lesznek érintve, melyeken áthaladunk az ecset középpontját jelölő +-jellel.

Ha például az eget sötétítjük a +-jel csak az égbolt területeit érintheti, így a belső kör méretében minden égbolt pixel sötétedni fog. A belső és külső kör nyugodtan ráfuthat a kép egyéb elemeire is, például beleérhet a háztetőkbe. Az ecset ezeket elkülöníti az égbolttól nem lesz rájuk hatással, csak ha a középpontja érinti e részeket is.

Az egész működése nagyon hasonló a Photoshop különféle intelligens színcsere ecsetjeihez és háttér eltávolító radírjaihoz. Megértése sokkal egyszerűbb ha a gyakorlatban próbálod ki.

Manuálisan

Szelektív képretus Lightroomban 5.

Ha valamit elrontottál, nyugodtan használd a Ctrl+Z parancsot, amely törli a legutolsó lépést! Hátránya viszont, hogy ha már nagy területet satíroztunk át egy lépésben, akkor az egészet semlegesíti.

Kisebb hibák véletlen belefestések kijavításához használhatod az Adjustment Brush eszköz radírját (Erase) is. Ezt az opciós ablak alján találod, ahol korábban az ecsetméretet állítottuk.

Miután átfestetted a szükséges képrészeket egy pont jelenik meg a területen ott, ahol a festést elkezdted. A pont fölé állítva az egérmutatót rövid időn belül átlátszó piros maszk jelenik meg a képen, mutatva a festéssel érintett területeket. Ha a festés olyan részeket is érint, melyeket nem kéne, kattints a pontra, majd az ablak alján az Erase szövegre. Ezután a Size csúszkával beállíthatod a radír méretét és megkezdheted a hibás részek törlését.

Kékebb ég

Szelektív képretus Lightroomban 6.

Az átfestett területen most az expozíció csökkentése érvényesül, de egyéb beállításokat is alkalmazhatsz rajta. Ha az opciós ablak jobb felső sarkában lévő kapcsolóra kattintasz megnyílik az össze lehetőség. Az expozíció -1 fényértékkel való visszavétele már hatással van a területre, de esetünkben jól jönne az ég kékjének kiemelése is, mivel elég szürke. Ehhez a Saturation, vagyis színtelítettség csúszkán emeltünk, így a sötétítés és a telítettség emelés egyszerre érvényesül az égen.

Ahogy tetszik

Szelektív képretus Lightroomban

A leírt módszerekkel további területek is módosíthatók, anélkül, hogy a teljes képet kéne megbolygatnunk. Ha egy új opcióra kattintasz (pl. Exposure+, majd beállítod az ecsetet, az előtér árnyékos részeit világosíthatod, ezután egy újabb opcióval (Contrast+) emelhetsz a kontraszton. A lehetőségek száma ezernyi. Pár perc festegetéssel a fenti képet kaptuk.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner