Szelektív világosság Gimpben

Szelektív világosság Gimpben

A világosság beállítása szinte gyerekjáték egy képszerkesztő szoftverrel. De mi a helyzet, ha a világossági tartományokat különböző mértékben, egyszerre szeretnénk állítani? Mondjuk kevésbé a középtónusokat és erősebben a csúcsfényeket.

Erre keresünk megoldást a következőkben, ráadásul azt is megtanuljuk, hogyan készítsünk színcsatornából gyors rétegmaszkot. Bonyolult? Nem különösebben.

Töltsd be a fotót!

Szelektív világosság Gimpben 1

Mintafotónkon a virágszirmok túl világosak. Azt szeretnénk, ha jobban érzékelhető lenne a struktúrájuk, az árnyékaik, és nem lennének ilyen laposak. Ehhez elég erőteljes sötétítésre van szükségünk, ami a hagyományos módszerrel a hátteret is túl sötétté tenné. Bár némi komorság ráfér a háttérre, nem akarjuk ugyanolyan mértékben sötétíteni, mint a a virágokat.

Csatornák

Szelektív világosság Gimpben 2

Rétegek, csatornák… palettán kattints a Csatornák fülre, majd jobb klikk a Zöld csatorna nevén!

A megjelenő menüből válaszd a Csatorna kijelöléssé alakítása pontot! Azért pont a Zöld csatorna, mert ez tartalmazza a legtöbb világossági információt. A kapott kijelölés lényegében egy maszk, amelynek világos területei (virágszirmok) átlátszóbbak, a sötét területek (háttér) viszont kevésbé. Bármilyen végrehajtott módosítás a maszk átlátszóbb területein lesz erősebb, míg a kevésbé átlátszókon gyengébb. Egy sötétítés tehát inkább hat majd a virágszirmokra, mint a háttérre. Próbáljuk csak ki!

Első felvonás

Szelektív világosság Gimpben 3

Hogy ne zavarjanak a kijelölési körvonalat, nyomj Ctrl+T billentyűket. A kijelölés így nem tűnik el, csupán a körvonal. Sokkal jobban átlátható marad a kép.

Sötétíteni például az Eszközök/Színeszközök/Szintek paranccsal tudsz. Egy korábbi leírásunkban már megtanultuk az alapjait. A bemeneti szintek két oldalsó háromszögét állítsd a hisztogram kiemelkedésének széleihez, majd a középső háromszöget (ez szabályozza a középtónusokat) húzd jobbra, amíg kellően sötét képet nem kapsz. Célunk nem a teljes besötétítés, csupán a nagyon világos, lapos területek esetleg még meglévő részleteinek, árnyékainak kiemelése.

A kép még kicsit lapos. Áttérünk a hagyományos módszerre és állítunk rajta egy kicsit.

Namégegyszer!

Szelektív világosság Gimpben 4

Nyomd meg a Shift+Ctrl+A billentyűkombinációt! Látszólag nem történt semmi, de ezzel végleg törölted a kijelölést. Mostantól lépéseid a teljes képre egyformán lesznek érvényesek.

Térj vissza az Eszközök/Színeszközök/Szintek parancshoz és a csúszkákkal állítsd be a megfelelő világosságot! Már csak egy kis finomítás szükséges és a kép egészen megváltozott.

Változás

Szelektív világosság Gimpben

Reméljük ez a változás előnyére történt!

Ahogy látható a szirmok árnyékai és részletei jobban kijönnek. Hagyj bennük azért teljesen fehér részeket is, hogy érzékeltesd a fehér mivoltukat! A háttér is sötétebb lett, de nem olyan mértékben, hogy zavaró lenne.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner