Szenzor tisztítás Photoshopban

Szenzor tisztítás Photoshopban

Porszemek kerültek a gépezetbe. Nem lesz hosszú életük.

Főként a cserélhető objektíves, digitális fényképezőgépek tulajdonosainak okozhat gondot a gépbe és a viszonylag nagy érzékelőre rakódott porszemek és egyéb szennyeződések hada. Egy ártatlan objektívcserekor bizony, komoly szennyeződés forrásnak tesszük ki a gép belsejét.

A bekerült porszemek pedig előbb utóbb az érzékelőn végzik. Az eredmény, foltos kép, ami főleg az egyenletes, homogén képterületeken zavaró és szembeötlő.

A gyártók évek óta próbálkoznak különböző automatikus poreltávolító megoldással, de 100%-ig egyik sem hatásos, a kézi pucolás pedig nem mindennapos elfoglaltságunk.

Ha már megtörtént a baj és a tisztító tortúrák ellenére mégis ott virít a képen néhány porszem, akkor jön a Photoshop tortúra. Például az alábbi.

Töltsd be a fotót!

A teljes képen megtalálhatjuk a porszemek átlátszó szürke foltjait, de igazán csak a homogén égbolton zavaró, a részletteli területeken észre sem vesszük. Egyöntetű felületekről viszont pár másodperc alatt eltávolíthatod a makacs kis betolakodók nyomait.

Makulátlanító

Az eszközpalettáról válaszd a Spot Healing Brush Toolt (J billentyű). Ha nem ez aktív, nyomd egy-két másodpercig az egérgombot a bal eszközsor fentről negyedik ikonja fölött és előtűnnek a lehetőségek. Rögtön az első a Spot Healing Brush, azaz Folt Eltávolító Ecset.

A felső opciós sorban állíthatod be a tulajdonságait. Elsősorban az ecsetméret (Diameter) lesz fontos, amely legyen egy kicsit nagyobb, mint az eltávolítandó folt. A Hardness csúszkán az ecset szélének milyenségét állíthatod. Magas értéknél kemény, éles szélt, alacsony értéken lágy, átmenetes szélt kapsz. A fenti képtől eltérően itt érdemes némileg lágy szélű ecsetet használni, hogy a klónozott terület jobban összemosódjon az eredeti környezetével. Legyen kb. 50%. A Spacing a húzott ecsetvonás „tintacseppjei” közti távolságot jelenti. Érdemes minél kisebbre állítani.

Mode beállítás maradjon Normal, a Type-nál pedig a Proximity Match lehetőséget válaszd!

Folt? Volt.

Ha elkészültél a beállításokkal, jöhet a folttalanítás. Egyszerűen csak kattints a foltra a Spot Healing Brush ecsettel! Ha nagyobb a folt, fesd át teljesen, úgy hogy a festett szürke folt ellepje és érintse a környező területeket is. Nem kell mintát venned sehonnan.

Photoshop a környező területek pontjaiból számítja ki az átsatírozott rész új színeit és világosságát. Ne túl nagy területet fess át, csak, amekkora a folt és közvetlen környezete, mert az automatikus mintavétel könnyen fura mintázattal rajzolja tele az eget. Amint elengeded az egérgombot, a szürke festékpont eltűnik az alatta lévő porfolttal együtt. Ha nem tetszik az eredmény, ismételd meg újra!

Ezután alkalmazd ugyanezt a többi porfoltra is. Csak pár másodperc az egész.

Pormentes égbolt

Az égbolt tiszta. Persze nem a felhőktől, de legalább a valóban oda nem illő por eltűnt róla.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner