Szenzortisztítás GIMP képszerkesztőben

Szenzortisztítás GIMP képszerkesztőben

Ha nem sikerült cserélhető objektíves fényképezőgépünk képérzékelőjét megtisztítanunk, vagy a fotózás közben került rá egy-két zavaró porszem, ami utólag a képen is látszik, nincs más hátra mint a szoftveres harc a szennyeződés ellen.

Még szerencse, hogy ez a háború többnyire a szoftver javára dől el. Régi barátunk a hosszú nevű „Festés mintával vagy képrészlettel” eszköz. Nem is találhatnánk ehhez a csatához nála tökéletesebb katonát.

Töltsd be a fotót!

Fent egy fotó kinagyított részlete látható, de sajnos az égen éktelenkedő koszfolttal együtt. Különösen ilyen homogén felületeken hat zavaróan a képérzékelőre került porszem, vagy egyéb szennyeződés, mivel azonban egyöntetű felületről van szó, néhány pillanat alatt eltávolíthatjuk.

Gyógymód foltok ellen

A megoldás a már korábban bemutatott Festés mintával, vagy képrészlettel eszköz, amit nevezzünk csak tömören klónozó ecsetnek. Esetünkben a kép egy részletéről veszünk vele mintát, majd a mintavett területtel átfestjük a zavaró foltot. Ennyi az egész.

Az ecsetet az eszköztár alsó sorában találod, de a C-gomblenyomásával is egyszerűen hozzáférhetsz. Az eszközpaletta alján megjelenő opciók közül két dolgot érdemes állítani (de nem kötelező). Az egyik az ecset fajtája. Válassz a foltnak megfelelő méretet és lehetőleg lágy szélű (Fuzzy) ecsetet, mert ezzel sokkal könnyebb homogén felületen szép eredményt elérni.

A másik az Igazítás pont, ahol mi az Igazított lehetőséget választottuk, így minden ecsetvonás ugyanazon távolságról vesz mintát magának . Ha a Nem igazított opciót választod, az ecsetvonások mindig azonos területről származnak majd.

Mintát vegyenek!

A mintavétel a kép – ez esetben az ég – egy hasonló területéről a Ctrl+Alt gomb egyidejű lenyomásával és a bal egérgomb kattintásával történik. Kattints olyan területre, amely színében és világosságában is hasonló ahhoz a részhez, ami a folt környékén látható! Érdemes a folt közelében kiválasztani egy égrészletet, mondjuk ugyanolyan magasságban, mivel az égen is lehet világosság-, vagy színátmenet.

Portalanítás

Miután megtörtént a mintavétel vidd az egérmutatót a folt fölé és apró ecsetvonásokkal fesd át. A folt helyére a mintavett, közeli terület kerül. Lényegében átmásoltuk, átklónoztuk a kép egy másik részét.

Az ecset helyzetét egy méretének megfelelő kör, az aktuális mintavett terület pozícióját egy + jel mutatja.

Letisztázva

A szenzorkosz miatt látható foltnak már nyoma sincs. A nézőt ügyesen becsaphatjuk, hiszen halandó nem mondja meg, hogy a kép másik részletével takartuk el. Az olyan felületeken, mint a tiszta ég, észrevehetetlen a javítás.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner