Szépia tónus Photoshopban 5

Szépia tónus Photoshopban

Úgy érzed, hogy a fotód jobban mutatna régies, szépia tónusban ? Következő Photoshop cikkünkben két apró trükköt mutatunk be, miként alakíthatod legegyszerűbben át színes fotód barnás árnyalatúvá.

Legyen ez a színes felvétel a kiinduló képünk:

Szépia tónus Photoshopban 1

Ha szépia tónust szeretnénk a képre varázsolni, egyszerűen csak fussunk az egérmutatóval a jobb oldali Actions fülre, majd ott az Image Effects csoportból válasszuk a Sepia Toning (grayscale), vagy a Sepia Toning (layer) actiont !

Szépia tónus Photoshopban 2

Utóbbi beállítást választva a Layers ablakban 3 réteget látunk. A legfölső réteget kijelölve és az Opacity értékét változtatva szabályozhatjuk a szépia hatás erősségét a képen.

Egyénibb és némileg nehezebb megoldás, de komolyabb eredményt adhat, ha a fotót először az Image/Mode/Grayscale menüpont segítségével szürkeárnyalatossá („fekete-fehérré”) alakítjuk, majd elérhetővé válik az Image/Mode Doutone beállítás is, és ezután ezt választjuk. A felbukkanó ablakban a Type beállításnál válasszuk a Duotone értéket, így a képnek egy barnás árnyalat helyett két színárnyalatot adhatunk meg. Az Ink 1. színnek állítsunk be feketét (ez az alapbeállítás is), így a kép fekete árnyalatú részei megmaradnak feketének. Ink 2. színnek keressünk egy világos sárgásbarna színt. Én a PANTONE színskála 117 M jelzésű árnyalatát választottam.

Szépia tónus Photoshopban 3

A színek választóablaka mellett balra látunk egy-egy ugyanolyan méretű grafikon ablakot. Az ablak belsejébe kattintva a felbukkanó ablak bal oldalán látható görbén állíthatjuk be az adott szín világossági értékeit. A jobb oldalon számokkal írhatjuk be ugyanezt és a görbe ennek megfelelően fog változni. Hogy ne legyen a végeredmény túl sötét ezért mindkét színnél a görbe jobb szélét lefelé húztam. A fekete szín esetében csak kb. 95%-ig, a drapp színnél nagyjából 66%-ig.

Ha további színeket akarunk a képhez adni akkor a Type mezőben beállíthatunk Tritone (háronszínű) és Quadtone =négyszínű) értékeket is, ezzel még érdekesebb képhatást érve el.

Szépia tónus Photoshopban 4

Lássuk tehát, mit sikerült kihozni a képből:

Szépia tónus Photoshopban 5

Portréfotózás alapjai banner