Színhiba eltávolítása Lightroomban

Színhiba eltávolítása Lightroomban

Lila-zöld kukacok nélkül az igazi a RAW kép.

Tölts be egy képet Lightroomban!

Színhiba eltávolítása Lightroomban 1.

Nem lehet minden tökéletes. Például egy objektív sem. Többek között nekik köszönhetjük az úgynevezett színhiba, vagy szép magyarosan kromatikus aberráció létrejöttét. Leginkább a fotó szélein és sarkain találkozhatunk vele lilás-zöldes, vagy kékes-sárgás színcsíkok formájában. Mértéke a tolerálhatótól az elviselhetetlenül zavaróig terjedhet.

Fenti képünk 100%-os nagyítású részletén is jól észrevehető ez a probléma, de aki esetleg kevesellné, annak balra még jobban kinagyítottuk. Eltávolítása a nyers RAW képekről szinte gyerekjáték, ha tudjuk, hogy hova nyúljunk a Lightroomon belül.

Hol bújkál?

Színhiba eltávolítása Lightroomban 2.

Természetesen a Develop szekciót, azon belül pedig a jobb oldali opciós ablak alján lévő Details részt kell felkeresnünk. Itt található a Chromatic Aberration ablakocska, néhány csúszkával és egy apró menüvel.

Először is azt kell megállapítanunk, hogy milyen színezetű a kromatikus aberráció. Esetünkben lilás-zöldes elszíneződést láthatunk, különösen a nagy kontrasztkülönbségű (sötét-világos) területek éleinél. Éppen ezért a Red/Cyan (vörös/ciánzöld) csúszkával kezdünk.

Vörös/cián

Színhiba eltávolítása Lightroomban 3.

Red/Cyan csúszka értékét emelve még erősebb színeltolódást kapunk, így óvatosan csökkentenünk kell, ami lassan eltünteti a hibát. Érdemes a képet teljes méretűre, vagy még nagyobbra venni a képernyőn, hogy jobban lássuk a hibát.

Mi fokozatosan, -5 lépésekben csökkentettük a Red/Cyan értékét és kb. -25-nél kaptunk elfogadható eredményt. Viszont, ahogy a fenti példán látható maradt egy enyhe kékes-sárgás színhibánk.

Kék/sárga

Színhiba eltávolítása Lightroomban 4.

A gyengébb kék-sárga aberráció eltávolításához a Blue/Yellow csúszkát használtuk. Ezúttal pozitív irányba mozdítva azt. +10 érték elég is volt, hogy szinte teljesen búcsút mondhassunk az elszínezettségnek.

Élek mentén

Színhiba eltávolítása Lightroomban 5.

Az enyhe jellegű lilás színhibát, amit az angol szaknyelv csak ‘fringe’-ként emleget a csúszkák alatti Defringe menüvel távolíthatjuk el. Jól jön ez a menü, a fenti, csúszkás eltávolítás után is, ha tovább akarjuk finomítani a végeredményt. Néhány él mentén még mindig felfedezhető némi lilás színezettség, amely az All Edges menüpontot kiválasztva szinte teljesen eltüntethető. Ezzel a menüponttal a képélek sötét és világos oldalán is csökkenthető az enyhe lila színcsík. A Highlight Edges ponttal csak az élek világosabb felén tüntethetjük el a hibát. Általában az enyhébb színi aberráció a világos részeken jelenik meg.

Színhibamentesen

Színhiba eltávolítása Lightroomban

Balra láthatod a feldolgozás előtti állapotot, igen feltűnő lila-zöld színhibával, jobbra pedig rövid ténykedésünk eredményét, szinte színhiba mentesen.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner