Színösszhatás IV. Photoshopban 5.

Színösszhatás IV. Photoshopban

Következő Photoshop tippünk leginkább egyhangú, „szürke” fotóknál válhat be. Olyan kissé alulexponált képeknél, amelyeken nincsenek nagy világos területek. Szürkés, semmitmondó ég, unalmas színek, esetleg enyhe színfátyol – például zöldes-cián irányban. Tökéletes!

Töltsük be a képünket!

Színösszhatás IV. Photoshopban 1.

Íme egy kívánalmainknak minden tekintetben megfelelő kép. Unalmas színek, enyhe alulexponáltság, szürke, színtelen összhatás. Így esett ki a digitális fényképezőgépből. Feladatunk, hogy némi életet leheljünk belé.

Szimplából dupla

Színösszhatás IV. Photoshopban 2.

Első lépésként mi sem természetesebb, mint a háttérréteg megduplázása. A másolati réteggel dolgozunk a későbbiekben. Legegyszerűbben úgy érheted el ezt, ha a Réteg duplázása ikonra (jobbról a második a palettán) húzod a Background réteget, de a Layer/Duplicate Layer menüpont is segíthet.

Színégetés

Színösszhatás IV. Photoshopban 3.

Következhet az Image/Apply Image (Kép/Összetett Kép) parancs. A fenti képen jelölt mezőket kell átállítanod. Először a forráskép Channel opciója melletti Invert négyzetet jelöld be, majd összhatásmódként (Blending) válaszd a Linear Burn-t. Ezután az ablak alján jelöld ki a Mask réteget, amely egy új ablakrészt nyit meg. A beállítások pontosan a fent megadottak legyenek, kivéve a JPG neveket, ahol nyilván a megnyitott képed neve szerepel majd.

Ha a fotón kissé hidegek a színek, mint ahogy példánkban is – úgy mindkét Channel pontnál állíts Green (Zöld) csatornát! Ez később melegebb színeket fog eredményezni.

Megkeverjük

Színösszhatás IV. Photoshopban 4.

A két réteg összhatásmódjának beállítása van hátra. Ez legyen Color Dodge!

Nyár van, nyár!

Színösszhatás IV. Photoshopban 1.Színösszhatás IV. Photoshopban 5.

Végre az eredeti színeket kaptuk viszont, az amúgy nyári napfényben készült képünkre. Életre kelt a fotó. Kissé világosabb is lett, így ha olyan képre alkalmazzuk ezt az eljárást, ahol sok a világos felület, ezek a részek kiéghetnek. De ez a szürke kép nagyjából tökéletesnek bizonyult a fenti művelet elvégzéséhez.

Ha túl erősnek találod az eredményt, vagy erősödött a színzaj, csökkentsd a két réteg átlátszóságát (Opacity)!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner