Színösszhatás V. Photoshopban

Színösszhatás V. Photoshopban

Már több alkalommal használtuk a Photoshop Hue/Saturation (Színezet/Színtelítettség) parancsát, például egy színtartomány – színhiba – eltüntetésére. Most éppen ellekezője lesz a helyzet, egy adott adott tartományt emelünk ki vele és tolunk el kissé más színezetűvé.

A Hue/Saturation kiváló választás lehet egy meghatározott színcsoporttal való machinációra. Na, akkor machináljunk!

Töltsd be a fotót!

Nem igazán tetszik, amit a képen látok. Kissé zöldesek az amúgy kékes-lilás szőlőszemek. A feladat, hogy valóban kékesek-lilásak legyenek, és egy kevés színtelítettség emelés sem ártana. Persze a zöld levelek maradjanak zöldek!

Korrekciós réteg

Nyiss egy új korrekciós réteget a rétegpaletta alján lévő ikonsoron (Create New Fill and Adjustment Layer), a lehulló menüből pedig válaszd a Hue/Saturation pontot.

Bár ezt a parancsot az Image menüből is kiválaszthatod, egy korrekciós rétegen megnyitva utólag beállítható a színezet és színtelítettség változás egy külön rétegre kerül majd, amely összhatásmódban is egyeztethető a alap réteggel. Később még szó lesz erről. A gyakorlatban szemléletesebb lesz.

A korrekt szín

Ebben az esetben a szőlőszemek színmódosítása a lényeg, így a megjelenő ablak Edit menüjéből válaszd ki a Blues, azaz Kékek pontot. Az ablak alján lévő színskálán láthatod a kijelölt tartományt. A példánkban ezt némileg széthúztuk, a jobb oldali színhatás jelölőt a lilák, a bal oldalit a cián színek felé. Mivel a képen a szőlőszemeken kívül nincs más kék szín, csak a gyümölcsön lévő kékes árnyalatok változnak majd.

No, végre!

Végre elérkeztünk a színek módosításához. A Hue, tehátSzínezet csúszkát toldd el kissé jobbra, a lilás árnyalatok felé. Esetünkben ez +15-ös értéket jelentett. Ezzel kicsit csökken a szőlőszemek zöldes árnyalata. Ezután a Saturation(Telítettség) csúszkát told jobbra, és gondolom nem árulok el titkot, hogy a színtelítettség nőni fog.

Arra ügyelj, hogy nem vidd túlzásba a telítettség növelését, mert ez egyben a színzaj növekedését is jelentheti!

Feltárul a titok…

…hogy miért volt szükség a lépéssor elején korrekciós rétegre tenni a Hue/Saturation parancsot. Így az egész korrekciós rétegnek Color összhatásmódot adva, csak a színváltozás lesz hatással az eredeti, alatta lévő rétegre, azaz a képre.A színzaj is sokkal mérsékeltebb így.

Megérett a…

A bal félteke az eredeti, míg a jobb a módosított kép. Azt hiszem nem kell kommentálnom mi változott. Pont az, amit szerettünk volna.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner