Tartalomfüggő kitöltés Photoshopban

Tartalomfüggő kitöltés Photoshopban

Az új Photoshop CS5 egyik legérdekesebb eszköze.

A különböző klónozó és javító ecsetekkel nem nehéz eltüntetni a képről a kisebb dolgokat. Nagyobbaknál azonban már gondban lehetünk, hiszen ilyenkor a kép más pontjáról vett mintázattal kell dolgoznunk és nem biztos, hogy találunk találunk ilyesmit. Az új tartalomfüggő kitöltés leveszi a vállunkról a keresés terhét és minden eddiginél hatásosabban tölt ki egy kijelölt részt a képről vett mintázatok sokaságával. Ha nagyon szeretnénk még azt is megpróbálja kitalálni mi lehetett egy teljesen üres képrészen, mint következő példánkban.

Tölts be egy fotót!

Ismét ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Legutóbb vízszintessé tettük a fenti fotót, ehhez azonban kissé el kellett fordítanunk, így az félautomata elforgatás lecsapta a forgatás miatt maradt fehér széleket. A vágás miatt a széleken a képből is el kellett dobnunk egy kicsit, de mi van ha ezt nem szeretnénk. Inkább töltse ki a Photoshop a fehér részeket is, valami hasonlóval, mint a kép. Ha néhány percen belül végezni szeretnénk e művelettel, csak az új, tartalomfüggő kitöltés segíthet.

A ködöt kijelölve

Először is jelöld ki az üres széleket, amit majd ki kell töltenie a szoftvernek. Jó megoldás erre a Magic Wand (Varázspálca) eszköz. Csak egy-egy kattintás a fehér részekre és máris kijelölődnek az egybefüggő területek.

Egy kis gond

Előfordulhat azonban, hogy nem csak az üres keret, de a kép egy része is kijelölődik, mint most nálunk a túl világos égbolt.

Ha elsőként a gyorsmaszk módra kattintasz (1.) vörössel láthatod is a kijelölt részt. A Polygonal Lasso eszközzel körbekerítettük (2.) a problémás területet úgy, hogy a bal széle pontosan illeszkedjen a fehér szegélyhez, majd a Brush (Ecset) eszközhöz folyamodtunk (3.).

Gond megoldva

A kijelölt maszkterületen belül most már könnyedén átfesthető a problémás rész.

Természetesen, ha pontosan jelölődött ki a szélső keret, akkor a 3. és 4. pontokra semmi szükség.

Beljebb

Következő lépésként egy kicsit nagyobbra méretezzük a kijelölést, melyhez a Select/Modify/Expand menüpontot használhatod. Az így megjelenő ablakban állíts be néhány pixelnyi méretnövekedést. Kisebb képeknél elég 3-4 pixel, nagyobbaknál 10-15 is lehet.

Hézagmentesen

Íme, így fest a kép irányába pár pixellel megnövelt kijelölésünk. Ennek köszönhetően a fotó és az újonnan kitöltött rész között nem lesz hézag, és remélhetőleg pontosabb lesz a kitöltésünk is.

A tartalomtól függve

Nincs más dolgod, mint jobb egérgombbal kattintani a kijelölésen belülre, a felbukkanó menüből pedig kiválasztani a Fill lehetőséget. Munkaablakában állítsd be a Content-Aware Fill, vagyis a tartalomfüggő kitöltés pontot és nyomj OK gombot. A többi már a Photoshop dolga.

Mint látható…

…a szoftver egész pontosan kitöltötte a kijelölésen belüli, eddig fehér részeket. Ráadásul olyan tartalom került oda, ami illeszkedik a környező részekhez.

Utógondozás

Ha nagyon pontatlanul sikerült a kitöltés esetleg próbálkozz újra a fenti lépéssorral, de az 5. lépésnél adj meg 1-2 pixellel eltérő értéket! Még mindig jobb és gyorsabb újrakezdeni, mint ezret kattintva klónozgatni a hiányzó részeket.

Amennyiben elképzeléseidnek megfelelően töltődött ki a képszél, de maradt pár pontatlanság, oda nem illő mintázat, a Clone Stamp, vagy a Healing Brush segítségével pillanatok alatt kijavíthatod.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner