Template-ek telepítése Lightroom

Template-ek telepítése Lightroom

Egyedi képfeldolgozási beállítások, külső forrásból.

Letöltés

Kissé beleuntál már a csúszka tologatásba? Valami egyszerűbbet szeretnél? Az Adobe Photoshop Lightroom erre is tud megoldást. Ott vannak például az előre elkészített gyári Presetek, vagy szebb magyar szóval Template-ek, melyekkel egy kattintás a kép megváltoztatása, például gy érdekes effekt alkalmazása. A Lightroom sorozatunk elején már volt róluk szó, többet nem is érdemelnek.

Mi van azonban, ha meguntuk őket és valami újat szeretnénk? Természetesen erre is van megoldás, mégpedig a mások által elkészített Template-ek letöltése és telepítése. Ilyen template-eket például a hivatalos Adobe Lightroom Exchange oldalon találsz. Sok közülük ingyenes. Itt van példának a fenti, színmódosító gyűjtemény a Camera Dojo Camera Tools. Mindössze a jobb oldali Downloadgombra kell kattintanod és már birtokba is veheted.

Mappába vele!

Ehhez azonban először ki kell csomagolnod a letöltött .zip fájlt egy tetszőleges mappába. Több mint egy tucat .lrtemplate kiterjesztésű fájlt kapsz. Pont erre lesz szükségünk.

Import holmi

Nyisd meg a Lightroomot, majd lépj a Develop modulra! A bal oldali ablakrészen találod a Presets listát, elsőként a hivatalos gyári template-ekkel. Ezek végén kapott helyet a User Presets pont. A sorra jobb egérgombbal kattintva előtűnik egy kis menü. Itt az Import opciót választva léphetsz tovább. A megjelenő Browser ablakban kiválasztod a fenti .lrtemplate fájljaidat, melyeket a Lightroom a User Presets listába importál.

Létszámellenőrzés

Íme a behívott template-ek! Le kinyitod a User Presets listát a cím bal oldalán lévő kis nyíllal, szépen abc-sorrendbe rendezve láthatod őket.

Egészségünkre!

Bármelyikre kattintva azonnal láthatod is az eredményt. Ennyi az egész! Az Adobe Lightroom Exchange weboldalon további érdekes színmódosító template-eket, valamint plugineket is letölthetsz. Ezek telepítéséről egy későbbi cikkünkben lesz szó.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner