Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Egy kis retro hangulat a szükségtelen képsarkok kiiktatásával.

Íme egy tipp hogyan dobhatjuk fel fekete-fehér felvételeinket. Nincs szükség különleges szűrőkre, mindössze a sarkok sötétítésére és esetleg némi elmosásra, és máris kész a régies hatású fénykép. A szinte „tökéletes” képből így válhat tökéletlen, de mindez hozzájárul a retro illúzióhoz.

Töltsd be a fotót!

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Ezt a fotót előzőleg szürkeárnyalatossá alakítottam a GIMP Réteg/Színek/Telítetlenné tevés menüparancsával. Az ilyen jellegű képeknek jól áll, ha sötétítünk vagy elmosunk a sarkokon. A fekete-fehér hatás amúgy is jobban a főtémára összpontosítja a néző figyelmét, hiszen kevésbé vonják el azt a színek. Némi vignettálással viszont még jobban a kép fontosabb részeire irányíthatjuk a tekintetet.

Ezen a képen már látható némi képsarki sötétedés, de ez az objektívnek köszönhető. Erősíteni szeretnénk rajta, úgyhogy hajrá!

Készül a buborék

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Elsőként jelöljük ki a kép középső részét. A vignettálás többnyire ellipszis alakú, tehát az eszközpaletta Ellipszis kijelölése (E billentyű) eszközére lesz szükség. A bal felső sarokból húzz egyenest a jobb alsóba, miközben folyamatosan nyomva tartod az egér bal gombját. Miután elengedted, a fent látható, szép ellipszist kapod, amely nagyjából széltől-szélig kitölti a kép középső részét és a csak a sarkokat hagyja ki.

Lágyan, lazán

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Az ellipszisünk most éles szélű, de mivel nekünk szép átmenetes sötétedésre lesz szükségünk, el kell mosnunk a peremet.

Kattints jobb egérgombbal a kijelölésen belül, majd a menüből válaszd a Kijelölés/Lágy szél pontot. A megjelenő ablakban állíts be magas értéket. Mi 450 pixel széles képpel dolgozunk, amihez 150 pixeles elmosást választottunk. Ez a kép szélességének 1/3-a. Nálad is nagyjából ilyen arányú legyen az elmosás, vagyis 3000 pixeles képhez 1000 körüli értéket írj be!

Mivel jelenleg a kép közepe van kijelölve, mi pedig a kép sarkaival akarunk dolgozni, fordítsuk meg a kijelölést! Ehhez egyszerűen nyomd le a Ctrl+I billentyűkombinációt!

Komor sarkok

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Jöhet a sarkok sötétítése. Erre bármely világosság szabályzó eszköz megfelel a GIMP-en belül. Ezúttal legyen mondjuk a Réteg/Színek/Szintek parancs. A munkaablakában a Kimeneti Szintek jobb oldali, fehér kis nyilát húzd bal irányban, tetszőleges mértékig. Közben figyeld a sarkok sötétedését! Minél inkább balra kerül a nyíl, annál sötétebbek lesznek.

Egy kis extra

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Lényegében elkészültünk, de ha még jobbá szeretnéd tenni a hatást el is moshatod a sötét sarkokat, ezzel egy kissé öreges hatású, lyukkamera-szerű fényképet kapsz.

Mindössze a Szűrők/Elmosás/Gauss-elmosás menüpontot kell kiválasztanod, majd az ablakában tetszőleges értéket beállítanod. Nálunk ez 20 pixel volt, mindkét irányban.

Retro csendélet

Vignettálás hozzáadása GIMP-ben

Már el is készült a camera-obscura hatású, csendélet/tájkép variációnk. Mindössze a már szükségtelen kijelölési körvonalat kell eltüntetned a Kijelölés/Megszüntetés menüponttal és mentheted is a fotót.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner