Világosság és kontraszt III. Photoshopban 5

Világosság és kontraszt III. Photoshopban

Két régi cimboránkat vesszük elő ehhez a Photoshop tipphez, mégpedig a Lab színmódot és a világosság/kontraszt emelés közbeni kontrollt. Mindkettőről volt már szó más leírásainkban, de így együtt még nem szerepeltek egy színpadon.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Világosság és kontraszt III. Photoshopban 1

Ez a meglehetősen sötét fotó némi világosításra szorul, de mi lenne, ha úgy csinálnánk a dolgot, hogy a színekre ne legyen semmi hatással?

Világosság a laborban

Világosság és kontraszt III. Photoshopban 2

Megszokott RGB színmódunkban vagyunk, ami három színcsatornából áll. A kép világosítása mindre egyszerre lesz hatással. A megoldás a Lab színmód, amelyet az Image/Mode/Lab color menüpont alatt találunk. Válts át erre, majd kattints a Channels palettára, ahol láthatod az így kapott csatornákat. Most két színcsatornánk van (és b) valamint egy Lightness, azaz világossági csatorna. Kitűnő terep, hogy csak ezen állítsuk be a kép világossági értékeit. Kattints a Lighness csatornára, így csak ez lesz kijelölve!

Megszokásból

Világosság és kontraszt III. Photoshopban 3

Következhet a jó öreg Image/Adjustments/Brightness/Contrast (Kép/Korrekciók/Világosság/Kontraszt) parancs. Emeld a Brightness vagyis világosság csúszka értékét. Közben láthatod, hogy a kép kontrasztja csökken. Ezt az alatta lévő, Contrast csúszkával utána állíthatod.

Ha az egérmutatót közben a kép fölé viszed és bármely területre kattintasz vele, a Color palettán láthatod az adott pont világossági értékeit. Ahhoz, hogy a legvilágosabb részek ne égjenek ki túlságosan, valamint a sötét részek nem bukjanak összefüggő feketébe, folyamatosan ellenőrizd őket. Válassz ki a képen két pontot. A legvilágosabbat és a legsötétebbet, vagy egy ezekhez közeli helyet. Kattints a csúszkák emelése közben az egyikre majd a másikra és ellenőrizd le a Color palettán mutatott értéket. A világos pontot tartsd 255-255-255 értékek, míg a sötétet 0-0-0 alatt. Ha nem érted még el ezeket, óvatosan emelj a csúszkákon, majd ellenőrizd újra a két pont világosságát.

Ügyeljünk a határokra!

Világosság és kontraszt III. Photoshopban 4

A fenti képkivágásokon képünk fehérpont és sötétpont értékeit láthatod +25 világosság és kontraszt értékeknél. A 248-as fehér már jól közelíti a 255-ös abszolút fehér értékét, a 8-as fekete, pedig szemünk számára alig megkülönböztethető a legmélyebb értékű, feketétől.

A lényeg, hogy egy ilyen átlagos képen megjelenjen a kontraszt tartomány mindkét véglete, így kapunk életteli kontrasztot.

Miután elkészültél, válts vissza RGB színmódba az Image/Mode/RGB color menüponttal!

Renoválva

Világosság és kontraszt III. Photoshopban 5

Ezzel a lépéssorral sokkal határozottabb mikrokontrasztot kapunk, mint a sima RGB színmódban való világosság és kontraszt emeléssel.

Akinek esetleg túl fakónak tűnek az így kapott színek, nyugodtan válogathat színtelítettség növelő leírásaink között. Végső képünk színein is erősítettünk egy kicsit.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner