Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 8

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban

Portréképeiden néha földöntúli vörös fény ragyog fotóalanyod szemébõl ? Főleg a kis, beépített vakuval rendelkező kompakt gépek tulajdonosai „szenvednek” e jelenségtől. A probléma elhárítására számtalan célszoftver áll rendelkezésre, sőt sokszor a gyártó mellékel a fényképezőgép mellé ilyen programot.

Némelyik egészen hatásos, némelyik nem. A sikertelenség oka általában az, hogy a program automatikusan maga próbálja eldönteni, hogy milyen módon tünteti el a zavaró vörös szem hatást. A jelenség általában eltűnik, de végeredmény még így is természetellenesnek hat. A Photoshopban nincs automatikus vörös szem hatás eltávolítás, de egy kis kreativitással jobb eredményt érhetünk el egy automata szoftvernél. A lehetséges eltávolító módszerek száma rengeteg. Ezekből mutatunk be most egy könnyűt.

Nyisd meg a szerkeszteni kívánt fotót !

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 1

Ez esetben koncentráljunk csak a vörös szemre !

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 2

A jobb fölső sarokban található Navigator ablakban állítsd be a kép nézetét 200-300%-ra. Minél nagyobb, annál jobb. Az a lényeg, hogy a vörös szem (vagy szemek) töltse ki a munkalapot. Azért van szükség a nagyításra, mert így pontosabban dolgozhatsz.

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 3

Sok kép szerkesztésénél lesz jó barátod a Sponge Tool (Szivacs), melyet a bal oldali eszközsoron találsz. Legkönnyebben az O billentyű lenyomásával juthatsz hozzá. Ha esetleg nem a képen látható ikon aktív, akkor tartsd az egérmutatót (lenyomott bal gomb mellett) az ikonon és előtűnik egy lista, melyből kiválaszthatod a Sponge Toolt.

Kiválasztottad az eszközt, most állítsd be a tulajdonságait. A Photoshop 7-es és újabb verzióiban a képernyő tetején találod az adott eszköz tulajdonságait, közvetlenül a főmenüsor alatt. A korábbi verziókban a jobb oldalon lévő ablakok közül választhatod ki az opciókat (Options), vagy az ecseteket (Brushes).

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 4

Tehát a felső tulajdonságok sorban válassz először egy megfelelő méretű ecsetet. A Sponge Tool ilyen átmérővel és tulajdonságokkal fog majd működni. A vörös szemhez elég egy 5-15 pixel nagyságú, lágy szélű ecsetet választanod. Én 9 pixel átmérőjűt választottam. Mindenképpen legyen kisebb az átmérő a vörös szem terület méretétől ! A Mode tulajdonságablakban válaszd ki a Desaturate pontot, azzal színteleníteni akarunk. A Flow jellemző az eszköz erősségét adja meg, legyen ez 100%.

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 5

Most a Sponge Tool ecsettel, apró kattintásokkal festegess a vörös szem területén belül és láthatod, amint a piros szín lassan kifakul. Miután mind a két szem vörös színét kifakítottad (ha csak az egyik szem látszik a képen, természetesen csak az egyikét :)), szemléld meg a képet, hogy a szembogár mennyire hat természetesnek. Sötétebb vörös elszíneződésnél a kifakítás után már jó eredményt kapsz, „telibevakuzott”, nagyon világos szem esetén azonban az eredmény még további javításra szorul.

Nálam a bal oldali szem már közel jó, a jobb oldali, világosabb viszont még természetellenes .

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 6

Dolgozzunk még egy kicsit a szemen ! Kattints rá ugyanarra az ikonhelyre, ahol a Sponge Toolt találtad és tartsd ott az egérmutatót ! A legördülő választékból kattints a Burn Toolra (Sötétítő eszköz) !

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 7

A fönti tulajdonságok menüsoron állítsd be az ecset nagyságát (Brush) a szembogár nagyságánál némileg kisebbre. Nálam 20-25 pixel volt megfelelő. A Range jellemzőt állítsd Midtones-ra, ezzel csak a kép középtónusait kívánjuk sötétíteni, az Exposure értéke pedig legyen alacsony, hogy finoman dolgozhassunk. Nálam ez 20%. Most aprókat kattintva a szembogár belsejében lassan sötétítsd a kellő mértékűre. Ez e mérték teljesen rád van bízva, a lényeg, hogy a szem természetesnek hasson. Általában nem szerencsés teljesen feketére sötétíteni. Legtöbbször a szembogár közepébe kattints, az a terület legyen a legsötétebb a szélei pedig maradhatnak világosabbak. Ez is a szem természetességét hangsúlyozza. Ennek a folyamatnál valóban csak a szépérzéked diktálhat, de pont emiatt érhetsz el vele jobb eredményt mint egy automata programmal.

Készen vagyunk, íme a végeredmény !

Vörös szem hatás eltávolítása I. Photoshopban 8

A későbbiekben bemutatunk egy hasonló, de némileg bonyolultabb eljárást is ugyanerre a témára.

Portréfotózás alapjai banner