Zavaró képelem eltávolítása II. Photoshopban 4.

Zavaró képelem eltávolítása II. Photoshopban

Ezúttal nem egy kisebb tárgyat, villanyvezetéket, hanem egy nagyobb területet töltünk ki összefüggő textúrával. Segítségünkre most is a klónozó és javító ecsetek lesznek. Ezeket nem csak önmagukban, de akár együtt is célszerű használnunk, hiszen egymás feladatait jól kiegészíthetik. Példa erre a következő Photoshop leírás.

Töltsd be a fotót Photoshopban!

Zavaró képelem eltávolítása II. Photoshopban 1.

A problémát ez esetben a jobb alsó képsarok okozza, ahol betolakodik a járda szürkéskék betoncsíkja. A célunk, hogy a képre egységes fű textúrát varázsoljunk. Persze varázslatról szó sem lesz.

Gyeptégla

Zavaró képelem eltávolítása II. Photoshopban 2.

Elég lesz hozzá a Photoshop Clone Stamp eszköze (S billentyű), amit a képen látható ikon jelöl. A klónozó ecsettel mintát vehetsz a kép bármely területéről, majd mintha festenél, átmásolhatod azt egy másik területre.

Elsőként állíts be a klónozó menüsor alatti opcióinál egy közepes méretű, lágy szélű ecsetet (Brush), és válaszd az Aligned lehetőséget. Mivel ilyen kis képen dolgoztunk ez nálunk 25 pixel közüli volt. Nagyobb méretű fotón azonban 100-200 pixeles ecset is megfelelő, főleg, ha nagy területről tudsz hasonló mintát venni és nagy területet kell betölteni vele.

A beállítás után kattint bal egérgombbal a mintaterületre, miközben tartsd nyomva az ALT billentyűt. Ez a pont lesz a kiinduló pontod. Vidd az egérmutatót a másolat új helye fölé (nálunk ez a járda szegély, majd fesd át a területet. A festés helyén a mintavett fű textúra fog megjelenni.

Kis lépésekben haladj és ha olyan területhez érkeztél, amit nem szeretnél átmásolni (képünkön a kutya az), engedd el az egérgombot, majd kattints újra. A szoftver ilyenkor megint a kezdőponttól indítja a klónozást. A terület besatírozása közben új klónozandó pontokat is kijelölhetsz a gyep más részeiről (ALT+bal egérgomb), így nem pontosan ugyanaz a textúra lesz átmásolva a bal sarokból a jobba.

Folthatás

Zavaró képelem eltávolítása II. Photoshopban 3.

Apróbb finomítások vannak már csak hátra mivel eredeti képünkön maradt egy-két kopott fűfolt, amit könnyen eltüntethetünk. Ehhez válaszd az előbbi eszköz feletti csoport legelső ikonját a Spot Healing Brush Toolt (J billentyű). Ha nem ez aktív, akkor tartsd egy kicsit nyomva a bal egérgombot az ikonhely felett! Az opcióknál állíts be az előzőhöz hasonló méretű, lágy szélű ecsetet, a Type lehetőségnél pedig válaszd a Proximity Match pontot!

Nincs más dolgod, mint a kopottas, szürkés területek átfestése. Miután elengedted az egérgombot a szoftver a szomszédos területekhez hasonló textúrával tölti ki a foltokat.

Zöld gyepen

Zavaró képelem eltávolítása II. Photoshopban 4.

Ebünk mostantól összefüggő zöld pázsiton feszít. A kép sokkal egységesebb lett, nem vonja el a szemlélő tekintetét a sarok szürkesége. Csaltunk? Egyértelműen. Megérte? Határozottan.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner