Zavaró képelem eltávolítása III. Photoshopban

Zavaró képelem eltávolítása III. Photoshopban

Néhány rövid cikkel ezelőtt már bemutattuk a Photoshoppos Patch Tool használatát, akkor képelemek másolására befogva. Most szintén ezt az eszközt vettük elő, hogy oda nem illő kábeldarabokat nyirbáljunk ki a képből.

Tölts be egy fotót!

Fenti képünkön túlságosan zavaró a macska melletti-mögötti belógó kábel, melyet pirossal kereteztünk (de valószínűleg enélkül is feltűnő). Viszonylag egyszerűen, rövid utómunkával eltávolíthatjuk.

Mintaterület

Mindössze egy olyan terület, olyan mintázatra van szükségünk a kép más részén, amely pontosan megegyezik azzal, amilyen a zavaró képrész lenne kábel nélkül. Ezúttal egyszerű a dolgunk, mert a felette lévő terület pont olyan árnyékot ad. A mintavételre szánt terület színének és világosságának nem kell feltétlenül egyeznie azzal, ahová másolni akarjuk.

Válaszd ki az eszközpalettáról mondjuk a Polygonal Lasso Toolt (L billentyű), majd jelöld körbe a kiválasztott rész, amivel később befoltozhatjuk a hibás területet.

Takargatás

A hibás terület eltakarásának ettől a lépéstől kezdve számtalan módja lehet. Az egyik a javító ecsetek között található Patch Tool (foltozó eszköz), mely a J billentyűvel is előhívható. Ha az eszközpalettán éppen nem ez aktív, felülről a hetedik ikonhelyen tartsd nyomva az egér bal gombját és kiválaszthatod a listáról.

Az eszköz kiválasztása után fent megkapod az opcióit, melyeknél válaszd ki a Destination pontot. Ennek hatására a kijelölt terület rátakar a hibásra. Ahhoz viszont, hogy eltakarja még rá kell húznunk, akárcsak egy takarót. Rákkattintva és az egér bal gombját folyamatosan nyomva húzd a kijelölt területet a kábeles részre úgy, hogy a kábelt teljesen eltakard. Közben azért ügyelj arra is, hogy az árnyékos-világos területek is pontosan illeszkedjenek!

Wireless cat

Amint elengedted az egérgombot a kijelölt terület rámásolódik a régire és teljesen eltakarja a kábelt. Egy újabb körben a macska füle fölötti, árnyékban lévő kábeldarabot is ugyanígy távolíthatod el. Itt már azonban könnyebb dolgod lesz, hiszen nagyjából homogén területet kell másolni.

Ennél a javító eszköznél vigyázni kell arra, hogy a túl nagy világosság különbségeknél a másolt területek határán beszűrődés keletkezhet. Ha például egy világos területet közvetlenül egy sötét mellé teszel, a szoftver egy lágy átmenetes sötét folttal próbálja elmosni a két rész határát, vagyis belemaszatol a világos képrészbe. Ennek elkerülése azonban már egy másik történet, egy másik képpel.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner