Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban 5.

Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban

Jelenleg is élő vita, hogy a fotós meddig mehet el képeinek módosításában. Bármely „zavaró” képelem eltávolítása sokak szerint már túl van az egészséges fotószerkesztés határán, hiszen képünk hitelességét kérdőjelezi meg. A vitát az olvasókra bízzuk, illetve mindenki lelkiismeretére. A következő Photoshop cikk viszont lelkiismeretfurdalás nélkül próbál segíteni azon a problémán, ha valami odanemillőnek gondolt képelemet szeretnénk sürgősen eltüntetni fotónkról.

Kezdjük egy egyszerű példával ! Erről a képről szeretnénk eltávolítani a tetejét metsző, fekete villanyvezetéket. Töltsük be Photoshopba.

Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban 1.

Zavaró képelem eltávolítására a legalapvetőbb eszköz a Clone Stamp Tool (S gomb), azaz Klónozó Eszköz.

Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban 2.

Alapfunkciója az, hogy a kép egy részletéről mintát véve, ugyanazt a részletet, vagy környező területet, a kép más területére „festheted”. Ebből már nyilvánvaló, hogy ez is egy ecset alapú eszköz. Használata előtt érdemes beállítanod egy megfelelő ecsetméretet és fajtát. Példaképünkön a vezeték eltávolításához egy kisebb méretű ecsetre lesz szükség, gyakorlatlanabb klónozóknak pedig ajánlott a lágyszélű ecsetek használata, bár ezek választását inkább a téma jellege adja meg nem a gyakorlat. Esetünkben egy lágyszélű ecsetet választottunk.

A Photoshop 7.0 verziójától fölfelé alkalmazható a Healing Brush Tool (J gomb), melynek a neve is mutatja, hogy ecset eszközről van szó és alapvető működése is megegyezik a Klónozó eszközével, azzal a különbséggel, hogy a kép más helyéről vett minta struktúráját használja csak, tehát csak a mintázatot másolja a terület világossági és színértékeit nem viszi át. Azt a célterület környezetéből számolja ki.

Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban 3.

Ezzel az eszközzel egy későbbi leckénkben részletesebben megismerkedünk majd.

Térjünk vissza a Clone Stamp Toolra !

A mintavétel nagyon egyszerû. Keress egy olyan területet a képen, amit a zavaró képelem helyébe másolva olyan hatást érhetsz el, mintha az nem is lett volna jelen a képen. Nyilvánvaló, hogy példánkban a zavaró villanvezeték mögött az égbolt látszana, így a mellette (alatt-fölötte) lévõ égboltból kell mintát venni.

Nyomd meg az ALT gombot és tartsd nyomva. Az egérmutató egy célkereszttel ellátott körré alakul. Vidd a mutatót afölé a terület fölé, amit másolni akarsz ! Az Alt gombot még mindig nyomvatartva kattints a kívánt helyre ! A kattintás helye lesz a másolandó terület kiindulópontja. Most engedd el az Alt gombot és kattints a törölni kívánt területre (esetünkben a villanyvezetékre). Helyébe a mintavett terület másolódik. Festegesd át az eltüntetni kívánt területet!

A műveletek megkezdése előtt győződj meg róla, hogy a Clone Stamp Tool opciós ablakában az Aligned (Igazított) jelölőnégyzet be legyen jelölve ! Ha nincs, akkor a festegetés során, ha felengeded az egérgombot – márpedig erre néha szükség van – akkor az újra folytatásnál a másolást ugyanarról a pontról fogja kezdeni, amit az Alt-al kijelöltél. Ha a négyzet be van jelölve , akkor mindig megtartja a másolt és a másolandó terület közötti állandó távolságot. A másolt területet egy + jel mutatja. Innen vesz mintát mindig a program. Például ég esetén célszerűbb az utóbbi módszerrel klónozni.

Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban 4.

A festegetés közben ügyelj az ég és a felhők színeire. Kék eget ne másolj felhőbe, vagy gondosan tüntesd el, tedd természetessé az eltérő szín hatását ! Nyugodtan megállhatsz a klónozással, sőt új helyről is mintát vehetsz és úgy folytathatod. Alapvetően is jót tesz a klónozásnak és sokkal természetesebb a végeredmény (főleg összetettebb mintázatok klónozásánál) ha folyamatosan csak kis területeket másolsz át és mindig új területről véve mintát folytatod a képelem eltüntetését. A már késznek gondolt területet, kisebb Opacity (Átlátszóság) értéket használva új területről mintát véve újra átfestheted. A lényeg az, hogy ténykedésed után a végeredmény természetesnek hasson. Mintha nem is lett volna ott zavaró képelem.

Zavaró képelem eltávolítása Photoshopban 5.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner