Kontraszt emelése II. Photoshopban 5.

Kontraszt emelése II. Photoshopban

Másodszorra is belevetjük magunkat a kontraszt emelésének rengetegébe Photoshopban. Továbbra sem a kézenfekvő Lightness/Contrast parancsot használjuk, hisz azt könnyű kezelni és épp ezért nem nyújt olyan távlatokat, mint az összetettebb lépések.

Ezúttal a profi képszerkesztők egyik kedvencére a Curves parancsra vetjük kíváncsi tekintetünket, azon belül pedig a jól ismert S-görbe módszert alkalmazzuk majd. Persze újfent szerephez jutnak a korrekciós rétegek is, hogy fotónk előzetes elképzelésünknek megfelelő legyen.

Kiinduló fotónk kontrasztját növeljük meg a következőkben.

Kontraszt emelése II. Photoshopban 1.

A Layers palettán kattints az Adjustment Layert (korrekciós réteg) létrehozó gombra, majd a lehullómenün belül a Curves (görbék) pontra. A Curves segítségével akár csatornánként állíthatók a kép világossági viszonyai, így a kontraszt is.

Kontraszt emelése II. Photoshopban 2.

Első lépésként a lenti képen látható módon tegyél 3 jelölőpontot a haránt görbére! A pontok nagyjából negyedeljék a görbét. Most az alsó pontra az egér bal gombjával kattintva húzd azt kissé lefelé. Így a sötét világossági területek erősebb kontrasztot kapnak. Ugyanúgy járj el a felső jelölőpont esetében, de ezt kissé felfelé húzd, ahogy a képen látható.

Így egy enyhe S-görbét kapsz, amelynek finom állítgatásával tovább alakíthatod a kontrasztot. Arra persze vigyáznod kell, hogy a túlzott mértékű kontrasztemelés fontos részleteket tüntethet el.

Kontraszt emelése II. Photoshopban 3.

Nyomd meg az OK gombot, majd térj vissza a Layers palettához, ahol az összhatásmódot állítsd Normalról Luminosity-re. Erre azért lesz szükség, mert az iménti kontraszt emelés a színek kontrasztját is befolyásolta, de esetünkben csak a fénykontrasztot növeljük. A Curves Adjustment Layer alkalmazása így csak a fényviszonyokra lesz hatással, a színekre nem.

Kontraszt emelése II. Photoshopban 4.

A Layer/Flatten Image menüpont alatt egyesítheted a rétegeket, majd mentheted a képet.

Kontraszt emelése II. Photoshopban 5.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner