Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2016.05.14.

Jedi mackónadrágban III. - Star Wars poszter (Photoshop Videó Tipp)

szint: haladó


A harmadik részben tovább merülünk a korrekciós rétegekbe, és segítségükkel megadjuk a kép alap színhatását.


 

Rajz-hatás


szint: haladó

A következőkben a Photoshop CS verzióban bevezetett szűrő galéria képességeit használjuk ki. A galéria segítségével könnyedén alkalmazhatunk több szűrőhatást egy rétegre, így alakítva élethű rajzzá, vagy festménnyé a fotót. A Photoshop korábbi verzióit használók is próbálkozhatnak a lépéssorral, nekik azonban a szűrőket külön rétegmásolatra kell felvinniük, majd valamilyen összhatásmóddal egyesíteniük. A Filter Gallery nem csak a kreatív szűrők rendszerezését gyorsította tehát, hanem a rétegkezelésbe is új színt, könnyebbséget hozott.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Rajz hatás - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Majd rögtön válassz egy megfelelő ceruzaszínt! Ez lehetőleg a fekete legyen, vagy valami sötétszürke árnyalat, hogy az élek kellően kiemeltek legyenek, és színes/grafit ceruzára emlékeztessen a végeredmény. Az előtér szín legyen ez, háttérszínként pedig maradjon a fehér.

Következő előkészítő lépésként duplázd meg a kiinduló réteget a 2.-sel jelölt ikonra húzva azt!


2. Poszter élek
Az újonnan létrejött rétegen maradva próbáljuk kiemelni a kép éleit, mintha tussal, vagy ceruzával húzták volna ki. Ehhez válaszd a Filter/Artistic/Poster Edges (Szűrő/Művészi/Kontúrfestés effektet. A megjelenő ablak bal oldalán láthatod az előnézeti képet, középen kijelölt effektet, jobbra pedig az opciókat. Utóbbiak beállítása kép-, és egyénfüggő.

Az első csúszkával állíthatod az élek vastagságát, a másodikkal pedig az intenzitása, azaz egyre több él bevonása a kontúr kiemelésbe. A harmadik csúszkával a színek számát állíthatod, ami jelen esetben lényegtelen. Állítsd be a kontúrvastagságot ízlésed szerint! Mi viszonylag vékony vonalat választottunk, az intenzitást viszont magasra állítottuk.

A jobb oldal alján új szűrőt adhatsz a meglévő mellé, anélkül, hogy kilépnél az ablakból, így a két szűrő hatása együtt érvényesül majd a képen. Az alsó két ikon közül kattints a bal oldalira, majd középen a Sketch menüből válaszd ki a Graphic Pen (Tollrajz) lehetőséget!


3. Cerka
A fent látható ablak fogad, melynek jobb oldalán a Graphic Pen szűrő opcióit állíthatod. Itt is ízlésed szerint válaszd ki a megfelelő beállításokat! A Stroke Lenght az imitált tollvonások hosszát befolyásolja, a Light/Dark Balance, pedig világos és sötét képterületek közti egyensúlyt szabályozza, tehát azt, hogy a képen milyen erősen érvényesüljön a tollrajz. Az utolsó lehulló menüből a tollvonások irányát választhatod ki. Nálunk ez Right Diagonal (jobb átlós) volt.

Ha a neked tetsző beállításokkal elkészülve újra a bal alsó ikonra kattintasz, és az alsó lehullómenüben (Stroke Direction) az előzővel ellentétes (nálunk Left Diagonal) vonalirányt kérsz, egy kissé változatosabb életszerűbb "vonalkázást" kapsz a képen.

Most jött el az ideje, hogy az OK gombra kattints.4. Ha színekre vágysz
A rajzolt kép el is készült, aki ceruza, vagy tollrazjhoz hasonló egyszínű hatást szeretne, itt meg is állhat, aki egy kis festményszerű effekttel és némi színnel is fel szeretné dobni a képet, haladjon tovább!

Kattints az eredeti Background rétegre, amelyhez eddig még nem nyúltunk. Most ezen hajtunk végre egy kis módosítást, mégpedig a Filter/Artistic/Cutout (Szűrő/Művészi/Papírkivágás) parancs segítségével. A megjelenő ablakban állítsd magasabb értékre az első csúszkát (Number of Levels)! Ezzel több színed marad a képen. A második csúszkánál (Edge Simplicity) alacsony értéket használj, így a kép alakzatai nagyjából emlékeztetnek még régi önmagukra.
5. Átütés
A két réteg összhatásmódját a Rétegek (Layers) palettán állítsd át Normalról Hard Lightra, majd kattints duplán a felső rétegen. Előjön a Layer Style (Rétegstílus) ablak, melynek alján beállíthatod a felső réteg átütését. A This Layer nevű csúszka bal nyilát jobbra tolva a réteg sötét területei átütnek és láthatóvá válnak az alattuk lévő réteg színei. Az Underlying Layer jobb oldali nyilának balra húzásával ugyanez történik csak fordítva. A fehér területek kezdenek átlátszani, így az égkékjéből is visszakapunk valamit. Nem kell teljesen átütni a képet és egyáltalán nem hiba, ha durva, szaggatott foltokban ütnek át a színek, hiszen egy is növeli a rajz/festmény vázlatszerűségét.

Az átütéssel legközelebb részletesebben foglalkozunk.
6. Rajzolt bástya
Íme a rajz-festmény! A főkk élek vázlatszerű tollrajz hatást mutatnak, némi árnyalással, és visszakaptunk pár színt is a nagyobb összefüggő területeken, mint amilyen a fák zöld lombja, vagy az ég kékje.

Utolsó lépésként egyesítsd a két réteget (Layer/Flettan Image), majd mentsd a képet.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Festmény hatás Photoshopban
Részletgazdag festményt pingálunk.
Festmény hatás II. Photoshopban
Impresszionista kép, egy kicsit másképp.
Olajfestmény Photoshop CS6-ban
A népszerű olaj effekt a lehető legegyszerűbben.
Vízfestmény hatás Photoshopban
Hogyan lesz a fotóból vízfestmény?
Képregény hatás Photoshopban
Kánikula van...megkergültünk, és képregényt rajzolunk.
Moziplakát Photoshopban
Élethű festmény készül a fotóból.
Redfield Sketch Master Photoshop plugin
Egykor digitális fénykép volt, most pasztelkréta rajz.
Redfield Fractalius 1.5 Photoshop plugin
Teljesen egyedi, művészi hatások hozhatók létre a fraktál-alapú plugin segítségével.
Ceruzarajz Photoshopban
Egy a millióból.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !