Ál-Infraszűrő Photoshopban 5.

Ál-Infraszűrő Photoshopban

A fényképezés egy roppant érdekes területe az infravörös fotográfia. A digitális fényképezőgépek megjelenése megkönnyítette e korábban ritkaságszámba menő terület elterjedését az amatőrök között is, viszont a képérzékelőknél kialakított technológia és az infraszűrő üvegek viszonylag magas ára sok esetben nem teszi lehetővé, hogy gépünkkel ebbe a világba is kirándulást tegyünk. alternatív megoldásként marad a próbálkozás, hogy szoftveres (ezúttal Photoshop) úton érjünk el képeinken hasonló hatást.

Nyisd meg a fényképet Photoshopban.

Ál-Infraszűrő Photoshopban 1.

Lehetőleg napsütéses időben készült tájképet válassz, egységesen kék éggel, felhőkkel és zöld növényzettel ! A hatás ezeken e képeken lesz a legerősebb.

Layers palettán az Adjustment Layer ikont (fekete-fehér kör) használva válaszd ki a Selective Color módot!

Ál-Infraszűrő Photoshopban 2.

A megjelenő ablakban alul, a Method jelölőd állítsd Absolute-ra, majd a fönti színcsatornák értékeit az alábbiak szerint módosítsd:
Reds csatorna: Cyan: -100, Magenta: -100, Yellow: 0
Yellows csatorna: Cyan: 0, Magenta: -100, Yellow: 0
Greens csatorna: Cyan: 0, Magenta: -100, Yellow: 0
Cyans csatorna: Cyan: -100, Magenta: +100, Yellow: -100
Blues csatorna: Cyan: -100, Magenta: +100, Yellow: -100

A többi csatorna értékeit nem szükséges módosítani.

Az előzőekhez hasonlóan készíts új Adjustment Layert, ezúttal a Channel Mixert választva!

Ál-Infraszűrő Photoshopban 3.

Channel Mixer ablakában jelöld be a Monochrome ablakot alul, majd a színcsatornákat állítsd az következő értékekre: Red -50,Green +200, Blue -50.

Így 3 különböző rétegünk van. Az eredeti képet tartalmazó Background, valamint egy Selective Color és egy Channel Mixer adjustment réteg. Válaszd ki a Selective Color réteget és a paletta jobb fölső sarkában lévő Opacity (Átlátszóság) csúszkán állítsd be a kép végső tónusarányait.

Ál-Infraszűrő Photoshopban 4.

Esetünkben 60%-ot állítottunk, de természetesen az adott kép, valamint ízlésed szabja meg, hogy milyen értéket használsz. Az infra hatásnak megfelelően a zöld lombozat legyen fehéres, de nem kiégett, a kék ég pedig sötét, világos felhőkkel !

A művelet elvégzése után egyesítsd a rétegeket (Layer/Flatten Image)!
Amennyiben kevésbé digitális érzetű infrafotót akarsz, a Filter/Distort/Diffuse Glow effekttel „fénylő-szemcsés” felületet adhatsz hozzá.

Figyelem: Mivel a digitális fényképezőgépek egyes színcsatornái a kép egészéhez mérten csak részinformációkat tartalmaznak, ezért a színcsatornák fenti módon való keverése és eltolása a fotón komoly részlet és élesség vesztéshez, valamint színzaj megjelenéséhez vezethet.

Ál-Infraszűrő Photoshopban 5.

 

Portréfotózás alapjai banner