Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 6

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban

Némely digitális fényképezőgépnek bizony meggyűlik a baja az úgynevezett fehéregyensúly helyes beállításával. Van az úgy, hogy nekünk is meggyűlik vele a bajunk, vagy egyszerű feledékenységből, figyelmetlenségből rossz beállítást használunk. Az eredmény: a fehér fal sárga-kék-lila, de semmiképpen sem a valóságnak megfelelő és az egész képen furcsa színes „köd” ül. A következőkben egy hasznos tippet mutatunk be arra, miként kaphatjuk vissza az eredeti, vagy ahhoz közeli színeinket Photoshopban.

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 1

Ennek a fotónak bizony nem szabadna ilyen zöldes színekben pompáznia. Megpróbáljuk kijavítani úgy, hogy egy Levels rétegmaszkot hozunk létre.

Ezt a jobb alsó sarokban található Layers palettán teheted meg a képen jelzett ikonra kattintva. Az előjövő menüből válaszd ki a Levels pontot.

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 2

Megjelenik a Levels ablak.

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 3

Az ablak jobb alján látható 3 pipetta ikon segítségével referanciapontokat jelölhetünk ki a Photoshop számára, hogy a kép mely pontját vegye az adott pipettának megfelelő árnyalatúnak. Sorrendben (balról-jobbra) a három pipetta a sötét, a középtónus és a csúcsfények meghatározására szolgál. Ezek közül különösen a középsővel állíthatók be pontosan az eltolt színek, mivel a két szélső leginkább a fényesség meghatározására szolgál. Egyszerűbben fogalmazva a középső pipettával a kép valamely pontjára kattintva azt mondod meg a Photoshopnak, hogy „Ez a pont itt középszürke legyen !”. A program ettől kezdve az adott pontot veszi középszürkének és az összes többi színt ehhez mérten tolja el.

Kattints tehát a középső pipettára, majd a javítandó fotó egy olyan pontjára, amelynek középszürke színűnek kéne lennie. Látható, hogy az össze többi szín is ennek függvényében változik. Nyugodtan kattinthatsz többet is, keresve az a megfelelő pontot, amelynél a kép színvilága a valósághoz legközelebbi; a szürke szürke, a fehér fehér, stb. Példánkban ez a pont valahol a mintaképen jelzett helyen van:

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 4

Ha a képen nincs középszürke referenciapont, próbálkozhatunk a két oldalsó pipetta használatával, de a sötét pipettával mindenképpen a kép legsötétebb részletét, a világossal pedig a legvilágosabb pontot jelöljük ki ! Ezek alkalmazása különösen eltolhatja a színeken kívül a kép fényviszonyait (világosság, kontraszt) is.

Megjegyzés: Érdemes a művelet előtt (amennyiben nem túl apró méretű a képünk), az eszközpalettán a pipetta (gomb) eszközre váltani és az fönti opciók között a Sample Size értéket magasabbra állítani, például 3 by 3 average-re. Így a pipetta nem csak egyetlen pixelt vesz referenciának, hanem egy 3×3 pixeles területet, vagy 5×5 pixelest ha még nagyobbra állítjuk. Elképzelhető, hogy egy pixeles referenciapont esetén az adott pixelünk zajinformációt tartalmaz, így nem fog valós színeket visszaadni.

Ha képed végre a nekünk tetsző színekre állt be, a Levels ablakban nyomj OK gombot, majd térjünk át a Layers ablakra jobb oldalt!

Ténykedésed eredményeképpen a színeken kívül a világosságot is „eltolhattad” a szó átvitt és egyéb jelentésében is.

Layers palettán két réteget láthatsz: az eredeti képed rétegét és felette a Levels rétegmaszkot.

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 5

Ahhoz, hogy a Photoshop figyelmen kívül hagyja a világosság változását, a Levels 1 nevű réteg legyen kijelölve és a Normal állásban lévő összhatásmódot változtasd Color összhatásmóddá ! Így csak a színekben beállt változás látható a Levels réteg alatti képen, a fotó fényviszonyai nem változnak. A Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a rétegeket és kész is vagyunk!

A változás:

Fehéregyensúly hiba javítása Photoshopban 6

Portréfotózás alapjai banner