Fotók átméretezése Photoshopban 4

Fotók átméretezése Photoshopban

Ha azt szeretnénk, hogy képeink egységes méretet kapjanak, a legegyszerűbb a Photoshop Web Photo Gallery alkalmazása

Ha valaki azt kérdezi, miként oldható meg egy kép gyors átméretezése Photoshopban? Egyszerű a válasz: az „Image Size” menüparanccsal. Na, és miként oldható meg több kép átméretezése ? Persze, hogy az „Image Size” és a Photoshop action/kötegelt feldolgozás (Batch) lehetőségeinek alkalmazásával.

De mi a helyzet, ha temérdek képünk van, amelyek vegyesen álló és fekvő formátumúak és mindet úgy szeretnénk átméretezni, hogy azonos nagyságúak legyenek ? A legnagyobb problémát az eltérő képállások (fekvő/álló) jelentik, hiszen az Image Size parancs használatával a beírt szélesség és magasság érték minden képnél ugyanaz lesz, függetlenül a képállástól. Így például az álló kép is 640 pixel szélesre és a fekvő is ugyanekkorára méreteződik. Ha azt szeretnénk, hogy képeink egységes méretet kapjanak, a legegyszerűbb a Web Photo Gallery alkalmazása, melyet legutóbbi Dosszié cikkünkben részletesen is bemutattunk, de a következőkben arról olvashattok, hogy miként segít a fenti probléma megoldásában.

Átméretezni kívánt képeid a könnyebb rendszerezhetõség kedvéért pakold egy külön könyvtárba. Ezután készíts egy másik (üres) könyvtárat emellé, amelybe a program az átméretezett fotókat pakolja majd !

Nyisd meg a File/Automate/Web Photo Gallery ablakot.

Fotók átméretezése Photoshopban 1

Az itt lévő beállítások nagy részével nem kell foglalkoznod, kivéve ha saját webgalériát szeretnél létrehozni, nem csak az átméretezés a cél. A bennünket érdeklő beállítások a forrás-, és célkönyvtár, valamint a átméretezési méret és jellemzők megadása.

Fotók átméretezése Photoshopban 2

A forrás könyvtár helyét a Browse gombra kattintva jelölheted ki. Ez az a könyvtár, ahová átméretezni kívánt fotóidat korábban bemásoltad. A célkönyvtárt a Destination feliratú gombra kattintással jelölheted ki. Ez legyen az imént létrehozott, üres könyvtár.

Az Options lehulló menüben keresd meg a Large Images pontot. Ennek segítségével állíthatjuk be az átméretezést. Ha nincs kijelölve, a Resize Images bal oldalán lévő jelölődobozba tégy egy pipát, így aktívvá válnak az átméretezési parancsok. Ugyanezen sor jobb szélén a „pixels” feliratú ablakban adhatod meg az átméretezés értékét. Esetünkben 800 pixelt választottunk méretnek. Írd be a neked tetsző számot!

Constrain sorban a Both érték legyen beállítva, így a kép szélessége és hossza is arányosan méreteződik. Ezen átméretezés előnye, hogy a beírt pixelértékhez mindig a kép hosszabb oldalát rendeli, tehát mindegy, hogy álló vagy fekvő formátumú fotóról van szó, az általunk beírt 800-as oldalhossz bármely képállás esetén a hosszabb oldalra vonatkozik, így az összes kép azonos méretű lesz.

JPEG Quality sorban állíthatod be az elmentett képek tömörítési fokát. Alacsonyabb értéknél a kép kevesebb tárhelyet foglal majd, viszont gyengébb minőség várható. Mi a maximális, 12-es értéket választottuk, hogy fotónk minősége jobb maradjon, alárendelve a nagyobb méretnek. Ha internetre szánjuk a képeket, érdemes a minőség-méret közti megfelelő, ízlésednek megfelelő egyensúlyt megtalálnod A tömörítés foka a File Size feliratú csúszkán is állítható. A további beállítások az átméretezés szempontjából lényegtelenek. Végül kattints az OK gombra és a program önállóan elvégzi a méretezést.

Fotók átméretezése Photoshopban 3

Az elkészült és átméretezett képeid a célkönyvtárként kijelölt könyvtár, Images mappájában találod. Amennyiben csak ezekre van szükséged, a webgaléria többi elemére nem, úgy kimásolhatod õket, majd a többi tartalmat törölheted.

Fotók átméretezése Photoshopban 4

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner