Hogyan vízszintezd a képet veszteség nélkül Photoshopban?

Hogyan vízszintezd a képet veszteség nélkül Photoshopban?

Egyenesbe hozzuk a tájképet, de nem szeretnénk emiatt levágni a képből. Mit tehetünk?

Ez a módszer jobbára olyan képeken működik, melyeknél nincs szabályos, ismétlődő, egyedi mintázat a textúrákban, tehát például égbolt, víz, növény lombozat, sziklák szerepelnek a képen.

Nehézségi szint: könnyű


  1. Nyisd meg a fényképet.
  2. Válaszd ki az eszközpalettáról a Ruler toolt.
  3. Húzz vele egy vonalat a ferde horizont, vagy partvonal egyik végéből a másikba.
  4. A felső opciós sorban találsz egy Straighten Layer feliratú gombot. Erre kattintva a dőlt vonalat, vagyis a kijelölt dőlést vízszintessé forgatja a Photoshop. Ha a dőlésszög a függőlegeshez van közelebb, akkor függőlegessé. A döntés miatt a széleken üres területek alakulnak ki, amiket levághatsz, de akkor elvesznek a képről és a méret is kisebb lesz.
  5. Az üres területek kitöltéséhez kattints a Polygonal Lasso eszközre, és jelöld körbe vele ezeket a lyukakat. A hozzáadás gombbal egymás után az összes lyukat kijelölheted.
  6. Bármelyik kijelölt terület közepére állítva az egeret nyomj jobb egérgombot és a megjelenő listából válaszd ki a Fill (kitöltés) opciót. Itt a Contents menüben jelöld meg a Content Aware pontot, tehát képtartalommal töltjük ki őket.
  7. A Spot Healing Brush eszközzel az esetleg furán kitöltött mintázatokat megpróbálhatjuk átfestegetni és természetesebbé, a képbe jobban illeszkedővé tenni.
  8. Ha elkészültél mentsd a képet.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner