Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása II. Photoshopban

Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása II. Photoshopban

Az a fránya színhiba! Mindig a legrosszabbkor bukkan fel. Ilyesmin azonban a magunkfajta – már több mint 50 Digiretus tippet látott – képszerkesztő nem ütközik meg. Ahogy az elmúlt alkalommal, így most is eredményesen és könnyen vehetjük fel vele a kapcsolatot.

Leírásunk inkább a kézügyességgel megáldott „festőpalántáknak” ajánlott, akik nem hőkölnek vissza attól, ha saját kezükbe kell venni egy feladat irányítását és nem egy buta automatizmusra bízni. Mindig az adja a legjobb végeredményt, amit magunk csinálunk. Így lesz ez esetünkben is, hiszen egy színtelenítő ecsettel esünk neki a feladatnak. Különösen hatékonyan alkalmazható ez az eljárás olyan esetekben, amikor a színhiba kevésbé színtelített élek mentén jelenik meg.

Nyisd meg a fotót!

Ezen a fotón szépen látszik a kromatikus aberráció okozta színprobléma. Legszembetűnőbb az élek lila szegélye, de problémát jelenthet a sárgás elszíneződés is. Mindkettővel szemben felvesszük a kesztyűt.

Segít a Sponge tool

Az eszközpalettáról válaszd ki a Sponge eszközt (O billentyű), mely alapvetően a színek élénkítésére, vagy csökkentésére szolgál és ecsetként használható.

Az eszköz beállításai

A választott Sponge eszköz beállításait a munkaablak tetején láthatod. A Brush pontban választhatod ki a megfelelő ecsetméretet. Ez nagyjából akkora legyen, mint az eltüntetni kívánt színhiba, de a finom munka miatt semmiképpen sem túl nagy. Ajánlott a lágy átmenetes ecset használata. Esetünkben 9-es ecsetméretet választottunk.

A Mode pontot állítsd Desaturate-ra, azaz ‘színtelenítő’ módra!
A Flow értékkel az ecset erősségét befolyásolhatod. Ez általában jó, ha 100%, hiszen egy ecsetvonás nem színtelenít ki azonnal egy területet. Többször át kell futnunk egy részen a színtelenítő ecsettel ahhoz, hogy teljesen színtelenné váljon.

Harc a színhibás élekkel

A Desaturate módra állított Sponge eszközzel fesd át a színhibás éleket. Ilyeneket többnyire a nagy kontrasztkülönbségű területek határán találsz. Esetünkben ez főként az épület széle és a világos ég találkozásánál jellemző, de az épület belső körvonalainál is találunk halvány sárgás éleket. Mivel a színtelenítő eszköz hatása több ecsetvonással igazán hatásos, ezért egy részt érdemes többször átfesteni, hogy a színhiba teljesen eltűnjön.

Minden jó, ha a…

…vége jó. Mint látható a színhibának nyoma sem maradt. Bátran mentheted a képet, vagy folytathatod a képszerkesztést más területekkel.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner