Polárszűrő hatás II. Photoshopban

Polárszűrő hatás II. Photoshopban

A polárszűrő örök sláger. Képesek vagyunk több ezer, netán tízezer forintot elkölteni egy kis üvegdarabra, hogy színeink élénkebbek és tájképünk ege mélykék legyen. De ehhez nem kell feltétlenül bevásárolnunk. Szegény ember vízzel főz, illetve jelen esetben Photoshoppal, és megpróbál valami hasonló hatást csempészni fotójára, mint amit a drága üvegtől várna.

Persze az említett szűrő valódi hatása – a tükröződések és csillanások csökkentése – így sem lehetséges. Ha ez a cél kénytelenek leszünk igazi szűrőüveget használni. Minden egyébre viszont itt ez a leírás.

Töltsük be a képünket!

Elfelejtettük felcsavarni a „polárt”, vagy nincs és utólag azért jól jönne? 3-4 lépés és …hmm, mint az igazi.

Először

Elsőként a szokásos bevezető lépés. Duplázd meg a kiinduló réteget! Ehhez rétegek paletta duplázás ikonját, vagy a Layer/Duplicate Layer (Réteg/Réteg Duplázása) menüpontot használd. 
Most következik a színek módosítása, a különleges színhatások mindenesével az Image/Apply Image (Kép/Összetett Kép) paranccsal.

A megjelenő ablakban a fenti három módosítást kell végrehajtanod. A színcsatornák közül (Channel) válaszd a kéket (Blue), majd invertáld a csatornát (Invert). Az összhatásmód (Blending) legyen Vivid Light.

Átfedés

A másolati rétegen egy igen furcsa színű képet kaptunk. Ezt kell egyesítenünk az eredeti háttérréteggel. Összhatásmódként válts Normalról Overlayre (Átfedés), majd az erős színhatás csökkentéséhez az átlátszóságot (Opacity) állítsd kb.50%-ra. Ha erősebb polárhatást szeretnél, ez az érték lehet magasabb is, ha gyengébbet, nyugodtan csökkentsd.

Polár

A fotó színei sokkal inkább emlékeztetnek egy polárszűrős „bevetésre”, mint a kiinduló képnél. Egyedüli ellenségünk a megnövekedett színzaj, ami viszont csak méretesebb nagyításoknál lesz igazán zavaró. Szóval csínján azzal az Opacityvel!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner