Rajz hatás Photoshopban 6.

Rajz hatás Photoshopban

A következőkben a Photoshop CS verzióban bevezetett szűrő galéria képességeit használjuk ki. A galéria segítségével könnyedén alkalmazhatunk több szűrőhatást egy rétegre, így alakítva élethű rajzzá, vagy festménnyé a fotót.

A Photoshop korábbi verzióit használók is próbálkozhatnak a lépéssorral, nekik azonban a szűrőket külön rétegmásolatra kell felvinniük, majd valamilyen összhatásmóddal egyesíteniük. A Filter Gallery nem csak a kreatív szűrők rendszerezését gyorsította tehát, hanem a rétegkezelésbe is új színt, könnyebbséget hozott.

Frissítés! Cikkünk írása óta készült egy videó a témában (Az eredeti cikk a blokk alatt folytatódik):

Hogyan készítsünk fotóból grafikát Photoshopban

Hogyan készítsünk fotóból grafikát Photoshopban

Egyféle festmény vagy rajz-hatás az ezerből, melyet könnyedén elvégezhetsz bármilyen újabb Photoshop verzióban.

(Eredeti cikk folytatása:)

Töltsd be a fotót Photoshopban!

Rajz hatás Photoshopban 1.

Majd rögtön válassz egy megfelelő ceruzaszínt! Ez lehetőleg a fekete legyen, vagy valami sötétszürke árnyalat, hogy az élek kellően kiemeltek legyenek, és színes/grafit ceruzára emlékeztessen a végeredmény. Az előtér szín legyen ez, háttérszínként pedig maradjon a fehér.

Következő előkészítő lépésként duplázd meg a kiinduló réteget a 2.-sel jelölt ikonra húzva azt!

Poszter élek

Rajz hatás Photoshopban 2.

Az újonnan létrejött rétegen maradva próbáljuk kiemelni a kép éleit, mintha tussal, vagy ceruzával húzták volna ki. Ehhez válaszd a Filter/Artistic/Poster Edges (Szűrő/Művészi/Kontúrfestés effektet. A megjelenő ablak bal oldalán láthatod az előnézeti képet, középen kijelölt effektet, jobbra pedig az opciókat. Utóbbiak beállítása kép-, és egyénfüggő.

Az első csúszkával állíthatod az élek vastagságát, a másodikkal pedig az intenzitása, azaz egyre több él bevonása a kontúr kiemelésbe. A harmadik csúszkával a színek számát állíthatod, ami jelen esetben lényegtelen. Állítsd be a kontúrvastagságot ízlésed szerint! Mi viszonylag vékony vonalat választottunk, az intenzitást viszont magasra állítottuk.

A jobb oldal alján új szűrőt adhatsz a meglévő mellé, anélkül, hogy kilépnél az ablakból, így a két szűrő hatása együtt érvényesül majd a képen. Az alsó két ikon közül kattints a bal oldalira, majd középen a Sketch menüből válaszd ki a Graphic Pen (Tollrajz) lehetőséget!

Cerka

Rajz hatás Photoshopban 3.

A fent látható ablak fogad, melynek jobb oldalán a Graphic Pen szűrő opcióit állíthatod. Itt is ízlésed szerint válaszd ki a megfelelő beállításokat! A Stroke Lenght az imitált tollvonások hosszát befolyásolja, a Light/Dark Balance, pedig világos és sötét képterületek közti egyensúlyt szabályozza, tehát azt, hogy a képen milyen erősen érvényesüljön a tollrajz. Az utolsó lehulló menüből a tollvonások irányát választhatod ki. Nálunk ez Right Diagonal (jobb átlós) volt.

Ha a neked tetsző beállításokkal elkészülve újra a bal alsó ikonra kattintasz, és az alsó lehullómenüben (Stroke Direction) az előzővel ellentétes (nálunk Left Diagonal) vonalirányt kérsz, egy kissé változatosabb életszerűbb „vonalkázást” kapsz a képen.

Most jött el az ideje, hogy az OK gombra kattints.

Ha színekre vágysz

Rajz hatás Photoshopban 4.

A rajzolt kép el is készült, aki ceruza, vagy tollrazjhoz hasonló egyszínű hatást szeretne, itt meg is állhat, aki egy kis festményszerű effekttel és némi színnel is fel szeretné dobni a képet, haladjon tovább!

Kattints az eredeti Background rétegre, amelyhez eddig még nem nyúltunk. Most ezen hajtunk végre egy kis módosítást, mégpedig a Filter/Artistic/Cutout (Szűrő/Művészi/Papírkivágás) parancs segítségével. A megjelenő ablakban állítsd magasabb értékre az első csúszkát (Number of Levels)! Ezzel több színed marad a képen. A második csúszkánál (Edge Simplicity) alacsony értéket használj, így a kép alakzatai nagyjából emlékeztetnek még régi önmagukra.

Átütés

Rajz hatás Photoshopban 5.

A két réteg összhatásmódját a Rétegek (Layers) palettán állítsd át Normalról Hard Lightra, majd kattints duplán a felső rétegen. Előjön a Layer Style (Rétegstílus) ablak, melynek alján beállíthatod a felső réteg átütését. A This Layer nevű csúszka bal nyilát jobbra tolva a réteg sötét területei átütnek és láthatóvá válnak az alattuk lévő réteg színei. Az Underlying Layer jobb oldali nyilának balra húzásával ugyanez történik csak fordítva. A fehér területek kezdenek átlátszani, így az ég kékjéből is visszakapunk valamit. Nem kell teljesen átütni a képet és egyáltalán nem hiba, ha durva, szaggatott foltokban ütnek át a színek, hiszen egy is növeli a rajz/festmény vázlatszerűségét.

Az átütéssel legközelebb részletesebben foglalkozunk.

Rajzolt bástya

Rajz hatás Photoshopban 6.

Íme a rajz-festmény! A főkk élek vázlatszerű tollrajz hatást mutatnak, némi árnyalással, és visszakaptunk pár színt is a nagyobb összefüggő területeken, mint amilyen a fák zöld lombja, vagy az ég kékje.

Utolsó lépésként egyesítsd a két réteget (Layer/Flettan Image), majd mentsd a képet.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner