Színegyeztetés Photoshopban 5.

Színegyeztetés Photoshopban

Először is le kell szögeznünk, hogy a színegyeztetés a Photoshop CS verziókban már benne van, tehát az ezen programokat használók számára nem nyújt különösebb segítséget leírásunk, csupán érdekességet, esetleg egy kis gyakorlást jelent, szerencsésebb esetben pedig egy új lehetőséget a meglévő mellé.

A színegyeztetést olyan esetekben használhatjuk, amikor például két (vagy több) hasonló témában, helyszínen készült fotónk színei kis mértékben eltérnek egymástól. Jó példa erre, ha mondjuk egy zöld, virágos mezőt fotózunk és egyik képünk napsütésben készül, élénk színekkel, a következő pedig egy kósza felhőnek köszönhetően hideg árnyalatokat kap. A képeken a fű színe a melegebb sárgászöld és a hideg kékeszöld között változik. Fotóink színét mégis szeretnénk egy fedél alá hozni, így alábbi leírásunk talán megadhatja erre is a választ.

Töltsd be mindkét képet. Az egyik nyilván a referenciafotód lesz, a másik pedig az a kép, amelynek színhatását a referenciaképhez hasonlatossá szeretnéd tenni.

Példánkban ezt a két képet választottuk. Egyik sem szép, de szemléltetésnek most jó lesz.

Ez a referenciafotónk:

Színegyeztetés Photoshopban 1.

Ez pedig a módosítani kívánt kép, amelynek zöldes egét akarjuk referenciaképünkhöz hasonlatossá tenni.

Színegyeztetés Photoshopban 2.

A műveletsor elkezdése előtt ügyelj arra, hogy a módosítandó kép legyen kijelölve, tehát annak címsora legyen színes.

Kattints az Image/Adjustments/Levels (Kép/Módosítások/Szintek) parancsra, vagy nyomj Ctrl+L gombot. A megjelenő ablak jobb oldalának alján három „szemcseppentő” ikon látsz. A középső, szürke színű ikonra kattints kétszer és egy új, színválasztó ablakot kapsz.

Színegyeztetés Photoshopban 3.

Ezt az ablakot húzd olyan területre a munkaasztalon, hogy a referenciakép fontos színterületei jól látszanak mellette. Ha az ablakon kívülre viszed az egérmutatót, egy szemcseppentő eszközt kapsz, amellyel kattints a referenciakép bármely színére. Érdemes egy jellemző színre kattintani, amely esetünkben az ég kékje.

Színegyeztetés Photoshopban 4.

A kijelölés után a színskálán a választott színt látod. Ezután nyomj OK gombot, így visszatérsz a Levels ablakhoz. Ha az egérmutatóval elhagyod ezt az ablakot, szintén egy szemcseppentőt kapsz. Ezúttal a módosítandó kép fölé vidd, mégpedig egy olyan terület fölé, amelyet az imént kijelölt színnel egyező színűvé szeretnél tenni. Természetesen példánkban ez is az ég egy részlete lesz. Kattints erre a területre és a kép színviszonyai változni fognak. Arra ügyelj, hogy ez a terület nagyjából olyan fényességű legyen, mint azé a területé, ahonnan előbb a színmintát vetted. A kapni kívánt szín is hasonló legyen, mint a mintaszín. A kattintás után jól látod majd a színek változásait. Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, tehát a kapott színviszonyok nem hasonlítanak a referenciaképen látottra, akkor nyugodtan kattints más területekre az előző pont körül, vagy a kép más részein, amíg a kívánt végeredményt nem kapod.

Ha elkészültél, nyomj OK gombot a Levels ablakban. Mivel az előbb a referencia középszürke tónust megváltoztattad, egy üzenetablakot kapsz, hogy az újonnan választott színt szeretnéd-e alapbeállításként használni a jövőben. Nyomj NO, gombot, mert csak ebben a műveletben volt szükségünk erre a kék színre. Maradjon csak a gyári középszürke beállítás!

A végeredményül kapott képen kevésbé domináns a zöld „fátyol”, az ég színe pedig jobban hasonlít a mintaképen látotthoz.

Színegyeztetés Photoshopban 5.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner