Hogyan tüntesd el a színhibát Photoshopban

Hogyan tüntesd el a színhibát Photoshopban

Nem életbevágó, de azért szeretjük ha színhiba mentes a képünk. A kromatikus aberrációnak nevezett színes sávok legtöbbször a nagy kontrasztkülönbségű területek határán jelentkeznek a kép szélein vagy sarkaiban. Eltávolításukra sok módszer létezik; jók és még jobbak.

Nehézségi szint: könnyű

  1. Nyisd meg a fényképet.
  2. A színhiba eltávolításának egyik módszere a Filter/Lens Correction pont Custom részében található. A Chromatic Aberration csúszkákkal viszonylag jól eltüntethetők ezek az elszínezések, bár a kép részletessége is romlik majd.
  3. Ha újabb Photoshop verziót használsz, választhatod a Filter Camera RAW szűrőt is, mely JPG képeknél is alkalmazható. Ennél is a Lens Corrections részhez kell menned.
  4. Ezen belül a Color fület választ, és jelöld be a Remove Chromatic Aberration négyzetet.
  5. A színhiba csökkentés finomításához az alatta lévő csúszkákkal választhatod ki a hibás színtartományt, illetve, hogy milyen erősséggel tüntesse el azt a szoftver.
  6. Ha végeztél és esetleg marad még egy-két problémás terület, akkor válaszd ki az Adjustment Brusht, állítsd alacsonyra a színtelítettséget (Saturation) és fesd át ecsettel ezeket a részeket.
  7. Ha elkészültél mentsd a képet.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner