Tükröződés elmosása Photoshopban

Tükröződés elmosása Photoshopban

Észrevétlenné változik a fotótéma fémes részein véletlenül felbukkanó tükörkép.

A Photoshopban többféle elmosó eszközt használhatunk, köztük a Felületi elmosást is (Surface Blur), mely a CS2-es változat újdonsága volt.

A lényege, hogy csak a kép nagyobb részleteit, például egy viszonylag homogén felületet mos egybe, a finomabb részleteket alacsonyabb fokozaton megkíméli.

Pont ellentétes módon működik a Por és karc eltávolítóval (Dust & scratches), mely az apró dolgokkal kezdi az elmosást. Most viszont nem port akarunk eltüntetni, hanem egy krómfelület nem várt tükörképét belemosni a környezetébe.

Tölts be egy fotót!

Elkészült a fotó, de hoppá! Az egyik sarokban, a tükröződő krómfelületen visszaköszön a fotós képe. Gyorsan tennünk kell valamit, hogy eltávolítsuk, hisze a fotót nem önarcképnek szántuk.

Fontos kijelölés

Lényeges, hogy az elmosni kívánt részt először jelöld ki, és az sem árt ha a széleit átmenetessé teszed.

Nálunk ez köz alakú felület volt, melyet az ellipszis kijelölő eszközzel (Elliptical Maquee Tool) kerítettem körbe. Ezután a kijelölésen belül kattintottam jobb egérgombbal és a felbukkanó menüből kiválasztottam a Feather lehetőséget. Ezzel 10 pixel mélységben tettem átmenetessé a kijelölés széleit. Így jobban illeszkedik majd az eredeti környezetébe.

Felismerhetetlen

A tükörkép elmosásához a bevetőben említett felületi elmosás szűrőt használtam, mely a Filter/Blur/Surface Blur menüpont alatt található.

Elsőként a Threshold értéket állítsd be, mégpedig maximumra, majd következhet az elmosás sugara (Radius), ezt óvatosan emeld, amíg a tükörkép elveszti felismerhetőségét. Nem kell nagy értéket használnod, és így teljesen elmosni a felületet, hiszen akkor teljesen megszűnik a fémes hatása.

Hatásos króm

A krómfelület természetessége azonban még nem az igazi. Egy kicsit világosabbá és kontrasztosabbá téve talán hatásosabb

Válaszd az Image/Adjustments/Brightnes/Contrast lehetőséget, majd állíts be magas világosság (Brightness) és kontraszt (Contrast) értékeket.

Kicsit színes

A fémfelület már egész tűrhető, de a színek még mindig erősek a módosított részen belül. A fenti menüben lévő Hue/Saturationparancsot kiválasztva visszavehetsz a színekből. Ehhez aSaturation csúszkát kell balra tolnod. Esetünkben -70 értéket használtunk.

A telítettség semmiképpen se legyen -100, hiszen akkor az összes szín eltűnik a felületről. Olyan mértékben csökkentsd csak őket, hogy a módosított rész tökéletesen harmonizáljon a környezete színtelítettségével.

Tükröm, tükröm

Ez egy olyan lépéssor volt melynek lényege, hogy eltüntessünk valamit a fotót néző szeme elől, ami egyébként lényegtelen.

Az elmosás hatására eltűnt a tükörkép, maradt viszont tükröződést sejtető krómhatás, és végül is ez volt a cél.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner