Vízjel Gimp-ben

Vízjel Gimp-ben

Egyedi, szöveges embléma kerül a fotóra GIMP képszerkesztőben.

A következő leírás, főleg az internet galériánkba szánt képeknél lesz hasznos, de a rétegek működésére is rávilágít. Az illetéktelen felhasználás ellen egy könnyen elkészíthető feliratot viszünk a képre, majd kissé belemossuk abba.

Töltsd be a fotót…

Nyilvánvaló, hogy nem szeretnénk ha ez az értékes kép illetéktelen kezekbe kerülne, így egyedi, szöveges logóval látjuk el, amit aztán kicsit belemosunk a fotóba.

Szövegelünk

A szöveg felviteléhez válaszd ki az eszközpaletta megfelelő ikonját, amelyet most pirossal jelöltünk. Az eszköz beállításait a paletta alján láthatod. Ezek a következők:

Betűkészlet: Itt választhatod ki a megfelelő betűtípust. Természetesen azok közül amelyeket már előre telepítettél az operációs rendszer alá.

Méret: A betűk méretét adhatod meg képpontban (px), vagy egyéb mértékegységben (in, mm, cm, stb).

Megjelenítési információk: Kisebb betűméret esetén javítja a szöveg olvashatóságát. Hagyjuk bejelölve, abból baj nem lehet!

Automatikus megjelenítési információk: Bejelölve mindig az automatikus betűértékeket használja a szoftver.

Élsimítás: Bejelölve elsimítja a betűk recés szélét.

Szín: A színpalettáról kiválaszthatod a felirat színét.

Igazítás: A képre írt szöveg bal, vagy jobb margóhoz, illetve középre igazítása + sorkizárás. Mint a szövegszerkesztőkben.

Behúzás: A kijelölt szövegsort a beállított értékkel eltolja.

Sorköz: A sorok egymástól mért távolsága.

Az opciókat megadhatod előre is, de a szöveg beírása után is alakíthatsz rajtuk. Ebben az esetben látod a megváltozott opció hatását, pl. betűméret növekedés.

GIMP.doc

Ha a kép egy pontjára kattintasz (nagyjából oda, ahol a szöveg kezdetét szeretnéd), megjelenik a GIMP szövegszerkesztő. Ennek ablakába írhatod be a kívánt szöveget, mely közben megjelenik a fotón. Az ablak tetején még néhány további beállítást végezhetsz.

Megnyitás gombbal külső szöveges dokumentumot importálhatsz be. A Törlés egy gombnyomással eltünteti az ablakba írt szöveget, az utolsó két gombbal pedig az írás irányát adhatod meg.

Pozícióba!

Ha a szöveg opcióit beállítottad kattints a kép ablakára, majd a nyíl billentyűkkel mozgasd a szöveget a kívánt helyre.

Átlátszó trükk

Ezután válts át a Rétegek palettára, majd jelöld ki a szöveg rétegét. A fölötte lévő Átlátszatlanság csúszkával könnyedén belemoshatod a feliratot a képbe. Nálunk ez az érték 50% volt, de alacsonyabbra állítva alig észrevehetővé is állíthatod a logót.

Emblémázva

A végeredmény egy nem túl tolakodó, halvány felirat a képen, mely világosan jelzi a fotó tulajdonosát.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner