Vízjel Photoshopban 6.

Vízjel Photoshopban

Internetre szánt fotóinknál külön részletkérdés, hogy miként védhetjük őket az illetéktelen felhasználás ellen. Persze nem kell minden bokorban rossz szándékot feltétezni, de adott esetben érdemes némi óvintézkedést tenni annak érdekében, hogy képünk leginkább csak számunkra maradjon felhasználható. A legegyszerűbb módszer egy halvány vízjel elhelyezése a képen, mely emblémánkat, vagy nevünk, cégnevünk kiírását tartalmazza. Nagyon egyszerű Photoshop tippünk egy végtelenül egyszerű, szöveges feliratot varázsol a kép sarkába.

Nyisd meg a fotót Photoshopban, amelyre vízjelet szeretnél tenni! Ez természetesen a szokott módon a File/Open paranccsal a legegyszerűbb.

Vízjel Photoshopban 1.

Ez esetben egy saját feliratot készítünk a képre, amelyre a bal oldali eszközpalettán lévő Type Tool nyújtja a legjobb megoldást. Ezt a T billentyű lenyomásával is aktiválhatod. Ezzel készíthetsz a képre feliratokat.

Vízjel Photoshopban 2.

A képablak tetején látod az eszköz beállításait. Itt állíthatod – az alábbi fotón sorrendben – a betűtípust, a betűtípus módosulását (félkövér, dőlt, stb.), a betűméretet, valamint a minőséget, azaz a betűk élsimításának módját.

Vízjel Photoshopban 3.

A képen nem látható további fontosabb beállítások: a szöveg igazítás, a betûszín.

Betűtípusod tetszőleges legyen, méretnek egy nem túl tolakodóan nagy méretet válassz, a szín pedig olyan legyen, ami viszonylag olvasható a kép színein, de nem teszi tönkre a kép színvilágát. Sötétebb árnyalatoknál például a fehér felirat, világosabbaknál a fekete ajánlott. A színt a színmezőbe való dupla kattintás után választhatod ki.

Előzetesen mérd fel, hogy a kép mely részére szeretnél feliratot! Ez lehetőleg egy olyan terület legyen, ahol a felirat olvashatóbb, tehát mondjuk sima háttér, de mindenképpen érintse a fotó fontosabb részeit is, hogy ne lehessen a képről egyszerűen levágni és így felhasználni azt.

Szóval a Type Toolt választva kattints a fotó azon részére, ahová a feliratot helyezni szeretnéd, majd egyszerűen gépeld be azt! Itt egyszerű szövegszerkesztőként használhatod a programot. Ha nem megfelelő az elhelyezése, válaszd ki a Move Toolt (V billentyű), majd az egérmutatóval a szövegre kattintva bárhová húzhatod azt a képen. A szöveg finomabb mozgatásához használhatod a nyíl billentyűket is.

Vízjel Photoshopban 4.

A jobb oldali Layers palettára kattintva láthatod, hogy a felirat egy új rétegen jött létre. Ezt ugyanúgy alakíthatod, mint más hagyományos rétegeket. Esetünkben egy kicsit halványítva, beleolvasztjuk a képbe. Ehhez az Opacity értékét kell csökkentenünk. Így átlátszóbbá, kevésbé dominánssá válik a felirat, nem rongálja a kép összhatását, de jól árulkodik annak gazdájáról. Tetszőlegesen állítsd be az Opacity értékét! Nálunk ez 50% volt.

Vízjel Photoshopban 5.

Ha elkészültél a Layer/Flatten Image, vagy Layer/Merge Down parancsokkal egyesítheted a két réteget, majd a File/Save…Save as…Save for webparancsok bármelyikével mentheted a fotót.

Vízjel Photoshopban 6.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner