Arcformálás Photoshopban

Arcformálás Photoshopban

Néhány héttel ezelőtt ezzel a fotóval foglalkoztunk. A kép tulajdonosa azt kérte tőlünk, távolítsuk el a pattanásokat és a ráncokat az arcról. Ezt meg is tettük Photoshopban, kivéve a fontosabb mimikai ráncokat, például a mosoly miatt a szájszegletben kialakuló kis barázdát.

Arcformálás Photoshopban 1.

Ezeknek komoly szerepük lehet egy arcon, nem minden esetben kerülendők, mivel eltávolításukkal könnyen megváltozik az arc karaktere, vagy felszínre kerülhetnek a keményebb jellegzetességei.

Menjünk bele a játékba és távolítsuk el a mimikai ráncokat!

Arcformálás Photoshopban 2.

A fenti kép a még érintetlen fotó. Jól látható, hogy az állcsont elég karakteres. A száj körüli barázdák viszont visszafogják a szembetűnő mivoltát. Kicsit slankítják az arcot. Ha eltávolítjuk őket két dologgal kell számolnunk. Teljesen kisimított arccal olyan lesz a modell, mintha levegővel fújta volna fel magát, ezért kerüljük!

Ha le is vesszük a ráncokat, mindenképpen őrizzük meg az arcformát! Tehát az árnyékok maradjanak érintetlenek, mert a sima arcfelület „pufók” kinézetet ad a portréalanynak. Utólag eltávolíthatjuk ugyan mindenféle Photoshoppos bűvészkedéssel, de minek vesződnénk vele, ha megőrizhetjük a karaktert enélkül is.

A másik dolog amivel számolnunk kell az állcsont hangsúlyosabbá válása. Az állcsont a széles mosoly, vagy a leszegett fej miatt is hangsúlyosabb lehet, mint a valóságban. Ezt szintén utólag korrigálhatjuk. Lényegében erről szól a mostani leírásunk.

A ráncokat a korábbi cikkben írt módon a Healing Brush (J billentyű) eszközzel távolítsuk el!

Arcformálás Photoshopban 3.

Az állcsont gyengítéséhez a Photoshop plasztikai sebész eszközét a Liquify-t használjuk, amely a Filter menüből érhető el. A megjelenő ablakában egy egész sor új eszközt kapunk, melyek közül számunkra csak az első kettő lesz igazán érdekes. Az állcsont módosításához az első Forward Warp Toolt (W billentyű) választottuk.

Fontos, hogy a módosítás előtt használjuk az alul lévő nézetnagyítás menüt, mivel teljesn méretben pontosabban dolgozhatunk. A Liquify előnézeti ablaka szerencsére elég nagy ehhez.

Az ecsetünk méretét és egyéb tulajdonságait a Tool Options alatt állíthatjuk. A Brush Size a mérete. Itt igyekeztünk jó nagy ecsetet választani, ami kb. akkora mint az állcsont szeglete. Így szinte egy mozdulattal módosítható lesz az arc ezen része. A Brush Density az ecset erőssége. Alacsony értéknél többször végig kell mennünk ugyanazon a területen és jobban mossa a képet. Nekünk határozott módosítóeszközre volt szükségünk, ezért 100%-ot adtunk meg. A Brush Pressure a képzeletbeli ecsetnyomás erőssége. Ha alacsony értéket állítunk és húzzuk az ecsetet, akkor hatása egy idő után fokozatosan eltűnik. Mintha festékbe mártanánk és egy idő után kifogyna a festék. Persze itt festékről szó sem lesz, a Liquify jobban hasonlít a gyurmázáshoz, mint a festéshez. A beállított érték itt is 100%-volt.

Megemlíthető még a Forward Warp Tool alatti Reconstruct Tool, amivel festve az eredeti állapotába állítható vissza a kép.

Arcformálás Photoshopban 4.

Ahogy írtam, a Liquify-t inkább úgy képzeljük el, mint a gyurmázást. A képen látható arc egy képlékeny gyurmaszobor, amit könnyedén formázhatunk, nyújthatunk és keskenyíthetünk.

Mindkét oldalon nagyjából a pirossal jelölt területet akartuk eltüntetni úgy, hogy a 181 pixeles ecsetünk középpontjával a állcsont kiemelkedő szegletébe kattintottuk, majd a bal egérgombot nyomva tartva egy kicsit beljebb toltuk. Az arcforma máris keskenyebbé vált.

Ha nem sikerült elsőre, a Reconstruct eszközzel állítsd vissza az eredeti arcformát, majd próbáld újra!

Nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásokba. A Liquify már maga is túlzás kissé, hiszen beleavatkozunk a természet által alkotott látványba, de semmiképp nem akarhatjuk, hogy az arc felismerhetetlenségig megváltozzon, hiszen az már inkább a karikatúrák világa. (A Liquify egyébként kitűnő karikatúra eszköz, ha éppen az a cél).

El is készültünk a képpel. Az első változatot azoknak ajánljuk, akik meg szeretnék őrizni az arc természetességét és csak a zavaróbb hibákat tüntetnék el a képről.

Arcformálás Photoshopban 5.

Arcformálás Photoshopban

Az állcsont formázásával is igyekeztünk finomak lenni, nem túlságosan beleszólni a karakterbe. Reméljük sikerült.

Innentől viszont csak fantázia szabhat gátat a Photoshop használó egerének. A fantázia pedig elég határtalan.

Korábbi kapcsolódó cikkünket itt olvashatod: Bőrhibák javítása Photoshopban

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner