Perspektíva korrekció Photoshopban

Az épületfotózásnál, – amennyiben nem az épület művészi láttatása, hanem pontos látványának visszaadása a célunk – fontos, hogy a perspektíva a szemünk által látottakat adja vissza a képen is. Ennek ellenében dolgozik viszont a fényképezőgépek nagylátószögű objektíve, amely az épületeket furcsán „hanyatt dönti”. Ezt a perspektivikus torzulást viszonylag egyszerűen javíthatjuk Photoshopban az alábbi iromány segítségével.

Először is vedd szemügyre a kiindulási fotót és határozd meg, hogy milyen jellegű perspektíva korrekcióra lesz szükség. A példaképen az épület hanyatt és kissé jobbra dől, ezt kell korrigálni.

Hogy könnyebb legyen meghatározni a vízszintest és a függőlegest, húzz vezetővonalakat (Guide Line) a képre ! Ezt úgy teheted meg, Ha a képablak szélén lévő vonalzóra (Ruler) viszed az egeret, rákattintasz, majd az egeret képre húzod. Ha nem látszik a vonalzó, a Ctrl+R gombokkal kapcsolhatod be. felső vízszintes vonalzóról természetesen vízszintes, az oldalsó, függőleges vonalzóról függőleges vezetővonalakat húzhatsz a képre. A vezetőt az épület két szélső alapjához célszerű igazítani, a vízszintes vezetőt pedig az épületen megjelenő bármely olyan vonalhoz, amelyet vízszintbe akarsz majd igazítani (például, tető széle). Ha elrontod a guide line behúzását a View/Clear Guides paranccsal törölheted őket.

Ezután Ctrl+A gombokkal jelöld ki a teljes képet és a Ctrl+T billenytűkombinációval válaszd ki a Free Transform (szabad átméretezés) lehetőséget.

Megjegyzés: A Photoshop rendelkezik egy úgynevezett Perspective paranccsal is, az Edit/Transform/Perspective pont alatt, ami kimondottan erre való, de a Free Transform mód sokkal szabadabb alakítási lehetõséget biztosít számunkra.

A Free Transform egy keretet rajzol a kép köré a négy sarkon és a középvonalakon egy-egy fogóponttal. A Navigator ablakban kicsinyítsd le addig a kép nézetét, hogy a képernyőnk közepén bőven elférjen. Ezután a felső sarkok fogópontjait az egérrel „megfogva” a képsarkokat addig húzd, amíg az épület szélei párhuzamosak nem lesznek a vezetővonalakkal ! A kép szabadon alakítható a fogópontokat bármennyiszer megfogva. Perspektívakorrekciónál az alsó fogópontokat ritkán használjuk.

Ha az épület „kiegyenesedett”, nyomd meg az Enter-t és a beállított nézetet újrarendereli a program, azaz véglegessé válik. Ezután a View/Clear Guides menüponttal törölheted a vezetővonalakat, és íme a végeredmény:

 

 

Portréfotózás alapjai banner