Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.08.

Olajfestmény

szint: könnyű


Nem lesz szükség képzőművész diplomára. Változtasd fotódat olajfestménnyé!


 

Vignettálás


szint: haladó

Korábban írtunk már a peremsötétedés, vagy más néven vignettálás megszüntetéséről. Ez az optikai hiba, többnyire a nagylátószögű felvételek sarkainak sötétedésében mutatkozik, kisebb-nagyobb mértékben. Ezúttal viszont szó sem lesz a sötétedés csökkentéséről, sőt, egy egészséges képet próbálunk "elrontani" egy kis művignettálással. Hogy miért van erre szükség? Nos, az érdekes effekt segíthet kiemelni a kép közepén található főtémát, pl. tárgy, vagy portréfotót. Ugorjunk neki! Nem fog fájni.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Photoshop tipp - Vignettálás


www.digiretus.hu - Photoshop tipp - Vignettálás

1. Nyisd meg a fotót!
A következő fotóra teszünk sötét sarkokat, hogy a középen lévő témát kiemeljük.

www.digiretus.hu - Photoshop tipp - Vignettálás

2. Ovális kijelölés
Első lépésként válaszd az Elliptical Marquee Toolt, azaz Ovális Kiválasztó eszközt. A bal fölső saroktól húzz kijelölést a jobb alsóig, mely így a kép egészét betölti, kivéve a sarkokat.
A kép középső része van most kijelölve, de nekünk a sarkok módosítására lesz szükségünk. A sarkok kiválasztásához kattints az egér jobb gombjával a kijelölésen belül és válaszd a Select Inverse (Kijelölés megfordítása) menüpontot!

www.digiretus.hu - Photoshop tipp - Vignettálás

3. Maszkot formázunk
Az eszközpalettán kattints az ábra bal oldalán jelölt gombra, vagy nyomd meg a Q billentyűt. Így láthatod a kijelölés maszkját. A pirossal jelölt területek a kimaszkolt részek. Ezeken nincs hatása egy esetleges szerkesztési lépésnek. Az érintetlenül hagyott területeken bármilyen módosítás hatással lesz. Mivel lágy peremsötétedésre van szükségünk és a kijelölés széle láthatóan éles, ezért el kell mosnunk. Ezt ugyanúgy teheted meg, mint bármely más képelem elmosását. Egyszerűen válaszd a Filter/Blur/Gaussian Blur (Szűrő/Elmosás/Gauss Elmosás) effektet, majd a programablakban állíts be egy közepes, vagy magas értéket. Mi - ahogy látható - nagyjából 61-62 közötti elmosást állítottunk be. Ha élesebb átmenetet szeretnél, az érték legyen alacsony, ha lágyabb átmenetet, állítsd magasabbra a Radiust!
Az elmosás csak a maszkot fogja érinteni, a képre nem lesz hatással - egyelőre. Ha elkészültél, nyomj újra Q gombot és kilépsz a gyorsmaszk módból, a kép újra szerkeszthető.

www.digiretus.hu - Photoshop tipp - Vignettálás

4. Sötét perem
Ügyelj arra, hogy az elkészült kijelölés ne törlődjön, tehát ne kattints a képre, mert egész eddigi munkánk elvész. Válaszd inkább az Image/Adjustments/Levels (Kép/Módosítások/Szintek) menüparancsot, majd a megjelenő ablakban, a képen látható módon told balra a jelölt nyilat. Minél jobban bal irányba tolod, annál erősebb sötétedést látsz majd a sarkokban. Állítsd be a vignettálást ízlésed szerint!


www.digiretus.hu - Photoshop tipp - Vignettálás

5. A hatás...
...talán jól látható. Mit tehetnénk még hozzá? Jó kísérletezést!


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !