Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.03.13.

Redfield Fractalius 1.5 plugin

 


Teljesen egyedi, művészi hatások hozhatók létre a fraktál-alapú plugin segítségével.


 

Árnyékok világosítása III.


szint: nagyon könnyű

Az előző részben a Shadow/Highlight parancs egyszerű kezelőszerveivel foglalkoztunk. Most a haladó beállítások közül szemezgetünk, némi példával illusztrálva őket.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Árnyékok világosítása III - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Az Image/Adjustments/Shadow/Highlight paranccsal kiegyenlítheted egy kép különböző területeinek világosságát. Mindezt úgy, hogy csak bizonyos részeket, például az árnyékokat világosítod, míg a többi terület közel érintetlen marad. Ez volt előző példánk kiindulási képe, de most még jobban sötétítettünk rajta. Az árnyékos területekből szeretnénk kihozni a részleteket. A Shadows/Highlight parancsablak alján lévő Show More Options jelölőt használva a korábbinál több kezelőszervet használhatunk, így a beállítás is pontosabb lehet.


2. Haladó mód
Ez esetben háron különálló részre tagozódik az ablak: Shadows, Highlights és Adjustments. Az első kettőről nagy vonalakban már volt szó - az árnyékok világosítására (Shadows) és a fényes területek sötétítésére szolgálnak (Highlight), bár alap módban csak egy-egy csúszkával állíthatunk. Az Adjustmentsel a kép végső megjelenése finomítható.

A Shadows részben a már említett Amount felel a világosítás erősségéért. A Tonal Width segítségével egyre több tónusterületet vonhatsz be a világosításba. Alacsony értéken tartva csak a legsötétebb, feketéhez közeli részeken érvényesül majd a világosítás, magasabb értéken viszont a középtónusok, sőt a világosabb területek fényessége is növelhető. Az alábbi kép bal oldalán az alacsony érték hatása látható, jobb oldalán pedig a magasé:

A Radius a bevont területek méretét és határait befolyásolja. Alacsony értéken csak a sötét területek határáig tart a világosítás, magasabbra állítva viszont a határuktól kifelé nagyobb területen is érvényesül a hatás. Nagy területek (foltok) világosításánál érdemes nagyobb értékeket használni, apró részleteknél viszont alacsonyabb érték lehet a nyerő. Túl alacsonyra állítva viszont a kép könnyen "lapossá", kétdimenzióssá válhat. A következő példa bal oldalán az alacsony Radius hatását láthatod. Jobb oldalon a magas érték végeredménye:

A Highlights szekciónál ugyanilyen feliratú csúszkákat találsz, hatásuk ugyanaz, fordított előjellel. A világos területeket sötétítik.
Bal oldalon az alacsony, jobb oldalon a magas Tonal Width hatás:

Jobb oldalon az alacsony, bal oldalon a magas Radius hatás:

Az Adjustments részben a világosított, vagy sötétített kép finomhangolását végezheted. Előfordul, hogy a világosított területeken előbukkanó részletek színtelenek. A Color Correctionnel a színek telítettsége növelhető. Lejjebb az alacsony (bal) és magas érték hatása (jobb):

A Midtone Contrast a középvilágos részek kontrasztját szabályozza. Bal oldalon az alacsony, jobb oldalt a magas érték:3. Árnyak nélkül
Ez pedig az általunk beállított végeredmény.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !