Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Corel Paint Shop Pro Photo X2: kezelőfelület

 


Ismerkedjünk meg a szoftver legfontosabb részeivel és eszközeivel!


 

Árnyékok világosítása


szint: haladó

Ki ne szembesült volna már azzal a problémával, hogy gépének kontrasztátfogása meglehetősen behatárolt. Magyarán, az elkészült képen lévő árnyékos területek túlzottan feketék, a világosabb részek pedig túl fényesek. Hatványozottan jelentkezik ez a probléma a verőfényes időben készült képeknél, és a kompakt fényképezőgépekkel készült fotóknál. A Photoshop CS verziója már tartalmazta a Shadows/Highlights parancsot, amely orvosolhatja a problémát, de természetesen a korábbi verziókban sem volt ez lehetetlen, sőt számtalan út kínálkozik erre. Következő példánkban egy viszonylag egyszerű lépéssorral próbáljuk meg világosabbá és részlettelibbé tenni a sötét árnyékos területeket egy képen. Legalábbis a láthatóságuk szintjén. Egész nyugodtan végigpróbálhatják a CS verziókat használók is, hiszen így egy új, alternatív lehetőséget ismernek meg a meglévő mellett.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Válaszd ki a módosítani kívánt képet ! Jó alany lehet például egy erõsebb fényben készült tájkép, ahol az egyes tájelemek sötét árnyékban vannak. Példaképünk is ilyen. Célunk, hogy a sötétebb területeken is megpróbáljunk visszahozni némi részletet.

A Layers palettán készíts másolatot a meglévõ rétegedrõl. Kattints jobb egérgombbal a Background rétegen és válaszd a Duplicate Layer parancsot ! Az új réteget kijelölve Normal összhatásmódról válts Luminosity módra a Layers palettán. Ezzel csak a két réteg fényviszonyait érinti majd a változás, a színeket nem.

Válaszd ki a fõmenüsorból az Image/Apply Image parancsot, majd a megjelenõ ablakban állítsd be a képen látható opciókat:

(Természetesen a Source és a Mask sorokban lévõ P1010148.JPG felirat a példaképünk fájlneve, itt a te képed neve látszik majd. Ezt nem kell megváltoztatnod. Ügyelj arra is, hogy a megfelelõ jelölõnégyzetekben lévõ 'pipák' is aktívak legyenek !)

Kísérletezhetsz azzal, hogy nem választod a Mask jelölõnégyzetet. Így a kép csúcsfényeit is érinti a korrekció, nem csak az árnyékos részeket. Ebben az esetben a képdinamika nagyobb, de bizonyos fotóknál a kontrasztot rendkívül negatívan befolyásolhatja és túlságosan ellaposodik tõle a kép.

Végül nyomj OK gombot ! Ezután visszatérhetsz a Layers palettása, ahol az eredeti háttérréteg és az új, módosított réteg arányát az Opacityvel módosíthatod. Ha csökkented az Opacity értékét, az árnyékok világosításának hatása enyhébb lesz.

Ha elkészültél a Layer/Flatten Image menüparanccsal egyesítheted a rétegeket. Célszerû ezek után a kép kontrasztjának kisebb mértékû emelése is.
Ez pedig a végeredmény. A második képen jól láthatóvá váltak a távoli erdõ fáinak eddig árnyékban lévõ részletei is, anélkül, hogy a világosabb területeken drasztikus fényesség változást tapasztalnánk.

Ha az árnyékos részek túlságosan sötétek és nem tapasztalsz kellõ mértékû változást, a fenti mûveletsor többször is megismételhetõ, bár a túlságosan 'bebukott' árnyékok világosítása nem minden esetben hoz elõ megfelelõ részleteket, sokkal inkább a zajt növeli.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !