Fotó vágása II. Photoshopban 3.

Fotó vágása II. Photoshopban

Folyton csak azok a szögletek! Ideje lenn már az ívesebb formáknak is. A mai Photoshop tippben ezért az Ellipszis kijelölő eszköz segítségét kérjük és szép kerek alakzatot vagdosunk ki a képből. Nagyon egyszerű lesz, úgyhogy bátran folytathatja mindenki az olvasást. Szigorúan csak kezdőknek!

Tölts be egy fotót Photoshopba!

Fotó vágása II. Photoshopban 1.

Íme egy fotó, amit ezúttal nem pontos szögek mentén, hanem egy ovális alakzattal szeretnénk kivágni!

Hol bujkál?

Fotó vágása II. Photoshopban 2.

Nincs más dolgod, mint az Ellipszis kijelölő eszköz (Elliptical Marquee Tool megkeresése. Csak húzd az egérmutatót a bal oldali eszköztár első ikonjára! Gyári alapbeállításban ez a Négyzetes kijelölő eszköz (Rectangular Marquee Tool), de ha rákattintasz és nyomva tartod egy darabig a bal gombot egy kis menüből kiválaszthatod az ellipszis kijelölőt is, rögtön a második sorból. Ennek segítségével kör, vagy ovális (ellipszis) alakzatokat jelölhetsz ki a képen.

Ovál

Fotó vágása II. Photoshopban 3.

Csak vidd a kijelölendő terület egyik sarka fölé, nyomd le az egérgombot, majd húzd az ellentétes sarok felé. Miután elengedted, kész a kijelölés.

Ha a kijelölés körvonalon belül kattintasz bárhová húzhatod, ha pedig a méretével, vagy formájával vagy elégedetlen, csak a következő lépést kell elolvasnod.

Formázás

Fotó vágása II. Photoshopban 4.

A kijelölési körvonal átméretezéséhez, formázásához használd a Select/Transform Selection (Kiválasztás/Kijelölés átméretezése) menüpontot. A megjelenő keret nyolc fogópontjának segítségével bárhogy átalakíthatod a kijelölést. Ha meg szeretnéd tartani a jelenlegi arányait és csak a méretét változtatnád, ragadd meg az egyik sarokpontot, tartsd nyomva a Shift billentyűt, majd így méretezd át! Ha megkaptad a megfelelő kivágást az Enterrel véglegesítheted a formát.

Ahogy tetszik

Fotó vágása II. Photoshopban

Kész a kijelölésünk, már csak az a kérdés, hogy a jelölővonalon belüli képrésszel, vagy az azon kívülivel akarunk valamit kezdeni?

Ha például a belső képrészt szeretnéd átmásolni egy másik képbe, nyomj Ctrl+C gombot, majd nyisd meg a másik fotót és Ctrl+V-vel másold bele.

Ha a kijelölésen kívüli képrészeket szeretnéd eltávolítani – egyfajta keretet adva ezzel a képnek – meg kell fordítanod a kijelölést. Ehhez kattints jobb egérgombbal a belsejébe, majd a megjelenő menüből válaszd ki a Select Inverse (Kijelölés megfordítása) lehetőséget. Így nem a belső terület, hanem a külső lesz kijelölt. Egy sima Delete gombbal akár törölheted is a külső képrészeket. Ezzel a fenti képen látható ovális keretet kapod.

Arra persze nincs lehetőséged, hogy a képet ovális alakúként mentsd, hiszen operációs rendszered nem kezel „kerek” ablakokat és képfájlokat.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner