Világossági (luminancia) zaj eltávolítása Photoshopban

Folytatjuk harcunkat a zajjal. Korábbi leírásunkban a színzaj eltávolítására adtunk egy tippet, ezúttal pedig egy nagyobb falattal a világossági, vagy ismertebb nevén luminancia zajjal küzdünk meg. Nagy bánatunkra a Photoshop jelen verziói még nem tartalmaznak külön automata, vagy könnyedén beállítható zajszűrést, így több lépésben bár, de viszonylag hatékonyan magunknak kell „elbánni vele”, amennyiben hatását zavarónak érezzük a képen.

A világosság zaj szűrésénél két célunk van, egyrészt minél eredményesebben csökkentsük a látható zajt, másrészt az finom, jellemző részletek, minél kevésbé tűnjenek, mosódjanak el.

Kiinduló képünk két jellemző részét választottuk ki, melyeken jól láthatók majd a változtatásaink, az eltüntetés mértéke és a finom részletek módosulása is.

  

Először is válts át Lab color módba az Image/Mode/Lab color menüpont segítségével, majd meglévő háttérréteget (Background) duplikáld a Layers (Rétegek) paletta alján található, képen jelölt ikonnal úgy, hogy a réteget húzd az ikonra !

Így a háttérrétegen megmarad a kiindulási kép az új rétegek pedig szabadon módosítható. Ez a réteg legyen kijelölve!

Most válts a Layers paletta melletti Channels (Csatornák) palettára, majd kattints a Lightness csatornára.

Csak ezt a csatornát kell használnod a világosság zaj eltüntetéséhez. Az alatta lévő ‘a‘ és ‘b‘ csatornák a színekre hatnak – színzaj esetén ezeket is módosítani kell, ahogy korábbi leírásunkban olvasható. A „fekete leves” az, hogy a Lightness (Világosság) csatorna tartalmazza a kép minden részletének, élességének információját is, így azon bármilyen elmosás, vagy drasztikus beavatkozás a kép részletességét rontja. Ez szinte elkerülhetetlen, bármilyen jó zajszűrést is használunk, de célunk, hogy minél kisebb mértékben legyen észrevehető.

A kijelölt Lighness csatornát húzd rá a fenti módon a paletta alján lévő duplikáló ikonra ! Így egy alfa csatornát kapsz (Lighness copy néven), amelyet szabadon módosíthatsz, a képre közvetlenül nem lesz hatással. Úgy kell alakítanod, hogy egy kijelölést csinálhass belőle, amellyel elkülönülnek a megtartandó élek és a sima felületek, melyeken jobban érvényesül a zaj. Az éleket és részleteket meg szeretnénk tartani, a zajt (különösen a sima felületekről) el akarjuk tüntetni.

Jelöld ki az alfa csatornát és alkalmazd a Filter/Stylize/Glowing Edges effektet !

Ez a kép éleit keresi, majd azokat fehéren jeleníti meg, sima felületeknél a képet feketén hagyja. A megjelenő ablakban állíthatod a hatás mértékét az alábbiakban: Az Egde Width (Élvastagság) a fehér kijelölés vastagságát befolyásolja. Ennek beállítása a zaj nagyságától és a kép részletességétől függ, minél finomabb részleteket tartalmaz a kép, annál kisebb értéket állíts ! Esetünkben a kép tartalmaz elég apró részleteket is, de megpróbálkoztunk – arany középútként – egy 6-os értékkel. Az Edge Brightness a kijelölés világosságát szabályozza. Itt is 6-os értéket használtunk. Egy bizonyos érték felett már a sima felületeken megjelenő zaj is fehéren fog világítani tehát ezt elkerülendő, állíts egy kisebb értéket, ahol még nem szembetűnő ez a jelenség ! A Smoothnessel a világos területeket moshatjuk el. Itt is hasonló a cél; a zaj foltjai még ne világítsanak, viszont a fontos részek kellően világosan jelenjenek meg a képen ! Mi 3-as értéket állítottunk. A beállítások után kaptál egy sötét alfa csatornát, fehér élekkel. Ezt egy kissé még finomíthatjuk, úgy, hogy a meglehetősen durva fehér éleket egy kissé visszafogjuk. Ehhez válaszd ki a Filter/Other/Minimum szűrőt és állíts be 1-es radiuszt ! Ezután a Filter/Blur/Gaussian Blur szűrővel életlenítjük a képet. Itt radiuszként 1,5-2 érték megfelelő lehet, csupán kissé el szeretnénk mosni a képet. A túlzott elmosás nem célszerű.

Ha elkészültél van egy fekete-fehér alfa csatornád, amelyen a részletek és élek világos területekként, a sima felületek fekete foltokként jelennek meg. Az a célunk ezzel az alfa csatornával, hogy a kijelölést készítsünk belőle. Ki kell jelölnünk a sima területeket, hogy azokon csökkentsük a zajt, miközben a részletek változatlanok maradnak. Mivel a Photoshop a fehér területeket fogja legerősebben kijelölni és nálunk a sima területek feketék, ezért az Image/Adjustments/Invert paranccsal invertáld a csatornát az ellentétes színeire. Ezután nyomj Ctrl-t, majd a gombot nyomvatartva kattints az alfa csatorna nevére ! A program kijelöli a fehér területeket, míg a sötétek változatlanok maradnak.

Nincs más dolgod, mint a Lightness csatornára kattintani, majd egy Ctrl+H gombkombinációt nyomni, hogy eltűnjön a kijelölés körvonal. Ettől a kijelölés még megmarad, de nem fogod látni a sokszor zavaró körvonalat.
Most válaszd a Filter/Blur/Smart Blur szűrőt, amely a zaj eltávolításának egyik leghatásosabb fegyvere.

Alul a Quality-t (Minőség) állítsd High (magas) értékre, a Radius értékével óvatosan bánj, mert a túlzott mértékű rádiusz csúnya elmosást produkál ! 1-2 környéki érték elegendő, kivéve, ha a zaj nagyon durva szemcsézettségű. A Thresholddal állíthatod az elmosás mértékét, itt is érdemes 10-15 körüli értéken maradni. Esetünkben 10 volt a beállítás. A fölső nézőképen láthatod a változást. A zaj csökkenésének mértékét figyeld és azt, hogy közben a kép részletei nem szenvednek-e kárt!

A módosítást úgy folytathatod, ha ezek után a kép egy pontjára kattintasz, ekkor megszűnik a kijelölés, majd átváltasz a Layers palettára, ahol a felső réteg Opacity (átlátszóság) értékével finomíthatod a végeredményt. Ezzel az alsó eredeti és a felső zajszűrt réteget a beállított százalékos arányban keveri a program. Ha 0% Opacity-t állítasz, úgy teljes egészében az alsó, módosítatlan réteget látod, minél inkább haladsz a 100%-felé, annál jobban érvényesül majd a fölső, zajszűrt réteg hatása. Ha a zajszűrt rétegen sok a részletvesztés, akkor érdemes ezzel finomítani az eredeti és a módosított réteg arányát.

Nincs más dolgod, mint a Layer/Flatten Image paranccsal egyesíteni a rétegeket, majd az Image/Mode/RGB Color paranccsal visszaváltani RGB színmódra.

   

   

Természetesen ha körülményesnek ítéljük a fenti eljárást, elmenthetjük a lépéseket egy Actionbe (Művelet) is. Jobb eredményeket érhetünk el egy kimondottan zajszűrésre fejlesztett program, vagy plugin alkalmazásával. Ajánlott programok: NeatImage, Noise Ninja, Noiseware.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner