Színzaj eltávolítása Photoshopban 4

Színzaj eltávolítása Photoshopban

Egy digitális fotósnak bizony együtt kell élnie a digitális zajjal is. Bár ez az együttélés nem azt jelenti, hogy minden zajtípust el kell fogadnia képein. Egyik fajtája a színzaj. Eltávolítása külön menüparancs, vagy effekt híján sem lehetetlen a Photoshopon belül. Következő leírásunkban bepillantást nyerünk a zajszűrés világába. A leírás lépéseit egyénien alkalmazva, vagy továbbfejlesztve saját, hatásosabb módszereket is kialakíthatunk.

Színzaj eltávolítása Photoshopban 1

A képrészleten jól látszik a vörös és zöld színzaj, főleg a kézen.

Színzaj eltávolítása Photoshopban 2

Kattints az Image/Mode/Lab Color menüpontra ! Így a kép átvált Lab Color módba az eddigi RGB Colorból. A csatornák (Channels) palettán most is 3 féle színcsatornát láthatsz de azok merőben mások, mint a többi. A Lightness nevezhető csatorna a kép világossági értékeit tartalmazza. A rajta megjelenő szemcsézettség az úgynevezett Luminance noise, vagy Világossági zaj. Az ‘a‘ és ‘b‘ csatornák a fotó színcsatornái. Ezek módosításával csökkenthetjük a színzajt.

Színzaj eltávolítása Photoshopban 3

Válaszd ki az ‘a‘ jelű színcsatornát, majd a Filter/Blur/Smart Blur effektet. Ennek segítségével az éleket nagyjából számításba veszi a program és nem annyira mossa el, mint a köztes területeket. Jól alkalmazható tehát a homogénebb területek zajszűrésére, hiszen ezeken a részeken feltűnőbb a zaj.
Az értékek megadásánál vigyázz, hiszen ez a megoldás a színeket némileg elmossa. A kép élességére és részletességére semmilyen hatást nem gyakorol, mivel azok az információk a Lightness csatornában tárolódnak. Viszont a színek könnyen tompák lehetnek. Apró részleteket tartalmazó tarka színű képeknél csak módjával alkalmazzuk. Esetünkben bőven használtuk, hiszen inkább nagy objektumok találhatók a képen a színzaj pedig óriási. A Radius érték 8,6, a Threshold pedig 45,8 volt. A minőséget (Quality) természetesen Highra állítsd! A Mode beállítás mindig legyen Normal!

Ha ez kész, ugyanezt az effektet alkalmazd a ‘b‘ színcsatornán is. Itt is ugyanezeket az értékeket használtuk, de a zajosságától függően válaszd ki a megfelelő erősséget.

Smart Blurrel együtt a Noise/Median parancsot is alkalmazhatod, de akkor a Median legyen az első lépés, majd ugyanazon a csatornán a Smart Blur, vagy a sima Gaussian Blur effekt.

Az Image/Mode/RGB Color paranccsal válts vissza RGB módba ! A képen összemosódott a színzaj, de a színek nagyjából megmaradtak. Ahogy írtuk, a látható szemcsézettség a Luminance Noise, ennek eltávolítása is hasonló némileg a fenti módszerre, de a későbbiekben, egy új Photoshop tippben erre is kitérünk.

Színzaj eltávolítása Photoshopban 4

Portréfotózás alapjai banner