A GIMP képszerkesztő alapjai V. 2.

A GIMP képszerkesztő alapjai V.

Rátérünk a GIMP gyakorlati részével foglalkozó leírásokra. Kezdetnek egy évvégi, karácsony előtt is könnyen emészthető kis szösszenet, egy-két alapvető alakzat rajzolásával. Csak, hogy meg ne ártson!

Alakzatok a GIMP-el

A GIMP képszerkesztő alapjai V. 1.

Mivel a GIMP képszerkesztő és nem képrajzoló program, hiányzik belőle a rajzoláshoz nélkülözhetetlen eszköz: a négyzet és a kör rajzolása. Kört lehet kör alakú ecsettel rajzolni. Ha nincs nekünk megfelelő, létrehozhatunk egy új ecsetet Ecset választás eszköztár/Új, ami kör alakú és megfelelő méretűre állítjuk a nagyságát, de ezzel nem lehet elég pontos méretű kört ill. ellipszist létrehozni és mérete is korlátozva van, hiszen csak 100 képpont sugarú kört tudunk vele rajzolni.

A GIMP képszerkesztő alapjai V. 2.

Négyzetet pedig úgy rajzoltam, hogy egy egyenes vonal rajzolására alkalmas eszközzel négy, egymásra merőleges vonalat rajzoltam. Ez viszont hosszútávon nem jó megoldás, mert lassú, és nagy odafigyelést igényel.

Csinálhatjuk azt is, hogy egy új rétegen kijelöljük a megfelelő alakzatot. Létrehozunk egy új réteget, áttetszővé tesszük, ha szükséges, segédvonalakkal könnyítjük meg munkánkat, majd kijelöljük a kívánt formát és bemásoljuk a megfelelő helyre. Erre a műveletre a téglalap- ill. az ellipszis kijelölése eszközök alkalmasak. Ezzel a módszerrel sajnos csak színes belsejű alakzatokat lehet létrehozni. A megoldás, hogy Téglalap– vagy Ellipszis kijelölése eszközök valamelyikével kijelöljük a kívánt alakzatot, majd a kijelölést útvonallá alakítjuk. Ezt Kép menü Kijelölés/Útvonallá alakítás menüpontjára kattintva érhetjük el. A Rétegek, csatornák és útvonalak párbeszédablak Útvonalak fülére kattintva megjelenő ablakon körberajzolhatjuk az útvonalat, amit az aktuális ecsettel fog körberajzolni. Miután átalakítottuk, már csak körbe kell rajzolnunk az útvonalat. Ezt ugyanitt tehetjük meg. Ennek a módszernek az előnye, hogy különböző vastagságú vonallal rajzolt alakzatokat rajzolhatunk vele, és a kitöltési szín, különböző is lehet, mint a keret színe.

Ezzel a technikával rajzolhatunk is, pl.: Bézier-útvonal segítségével. Itt nem kell a kijelölést útvonallá alakítani, hiszen a Bézier-útvonal megrajzolásakor nem kijelölést, hanem útvonalat kapunk, amit körbe tudunk rajzolni. Ha így rajzolunk, egybe látjuk a rajzot, amit utólag módosíthatunk, mielőtt még körberajzoltuk volna. Ezt az ecsettel, vagy a ceruzával nem tehetnénk meg, hiszen ezek nem módosíthatóak utólag, és hibázás során újból kell rajzolnunk az egész alakzatot, ami bonyolultabb formáknál nagy munka is lehet..

Bíró Tamás

Portréfotózás alapjai banner